Hoe zijn de formule 1 auto's ontstaan?

Sport
formule 1 ontstaan

Formule 1 auto's zien er natuurlijk helemaal niet uit als een normale auto's. Hoe deze vorm is ontstaan? Willem Wever zoekt het uit!

Uitvinden

Mensen zijn altijd aan het uitvinden hoe ze nog harder of sneller kunnen gaan met bijvoorbeeld een auto. Toen de eerste auto met verbrandingsmotor in 1885 op de markt kwam, werd er meteen gekeken hoe deze auto nog sneller kon rijden. Een aantal jaar later kwamen er snelheids- en afstandswedstrijden met deze auto’s om te laten zien wie het snelste kon rijden.

Snelheidsrace

De eerste echte snelheidsrace was Parijs–Rouen in 1894. De winnaar, Fernand Gabriel (Nandor), haalde, in een auto van het destijds beroemde merk Mors, een gemiddelde snelheid van 105 kilometer per uur. Na deze eerste race kwamen er steeds meer snelheidsraces. In 1903 werd de race Parijs–Madrid verboden door de Franse regering wegens de vele ongelukken onder rijders en toeschouwers.

Veiligheid

De mensen gingen op zoek naar manieren om de auto nog sneller maar ook veiliger te kunnen laten rijden. Zo werden er auto’s gemaakt met straalmotoren (de motoren die vliegtuigen ook hebben) om de auto meer dan 1000 kilometer per uur te laten gaan. Je kon alleen niet met deze auto sturen, dus men kon alleen op een rechte weg deze snelheid halen. Veilig was dit dus niet helemaal!

Parcours

Vervolgens kwam het idee om zo snel mogelijke auto’s te maken die tegen elkaar konden racen op een parcours met bochten, rechte stukken en hellingen. Zo zijn de formule 1 auto’s eigenlijk ontstaan. In 1950 werd het eerste wereldkampioenschap van de formule 1 ( de Grand-Prix) ingesteld door de FIA, de Fédération Internationale de l'Automobile.

Nog sneller

In de loop der jaren zijn mensen nog steeds aan het onderzoeken hoe de auto sneller, lichter en dus beter kan worden gemaakt. Zo zorgt de vleugel achter op een formule 1 auto ervoor dat de wind de auto niet langzamer maakt en dat de auto niet de lucht in vliegt met zijn hoge snelheid. Ook de plek waar de coureur moet zitten is erg klein, zodat de auto zo licht mogelijk blijft.