Naar vraag & antwoord

Hoe zijn de formule 1 auto's ontstaan? Sport

Bekijk antwoord
Hoe zijn de formule 1 auto's ontstaan?

Freek Goes stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Formule 1 auto's zien er natuurlijk helemaal niet uit als een normale auto's. Hoe deze vorm is ontstaan? Willem Wever zoekt het uit.

Uitvinden

Mensen zijn altijd aan het uitvinden hoe ze nog harder of sneller kunnen met bijvoorbeeld een auto. Eigenlijk toen de eerste auto met verbrandingsmotor in 1885 op de markt kwam, werd er gelijk gekeken hoe deze auto nog sneller kon rijden. Een aantal jaar later kwamen er snelheids- en afstandswedstrijden met deze auto’s om te laten zien wie het snelste kon rijden.

Snelheidsrace

De eerste snelheidsrace was Parijs–Rouen in 1894. De winnaar, Fernand Gabriel (Nandor), maakte, in een auto van het destijds beroemde merk Mors, een gemiddelde van 105 km/h. Na deze eerste race kwamen er steeds meer snelheidsraces. In 1903 werd de race Parijs–Madrid verboden door de Franse regering wegens de vele ongelukken onder rijders en toeschouwers.

Dit is ook leuk om te lezen: Wat doen de Formule 1 Coureurs als ze tijdens de race ineens moeten plassen?

Veiligheid

De mensen gingen op zoek naar manieren om de auto nog sneller maar ook veiliger te kunnen laten rijden.

Straalmotoren

Zo werden er auto’s gemaakt met straalmotoren (de motoren die vliegtuigen ook hebben) om de auto meer dan 1000 km/h te laten gaan. Alleen kon je niet met deze auto sturen, alleen op een rechte weg kon men deze snelheid halen.

Parcours

Vervolgens kwam het idee om zo snel mogelijke auto’s te maken die tegen elkaar konden racen op een parcours met bochten, rechte stukken en hellingen. Zo zijn de formule 1 auto’s eigenlijk ontstaan. In 1950 was het eerste wereldkampioenschap van de formule 1 (grand-prix) ingesteld door de FIA, de Fédération Internationale de l'Automobile.

Nog sneller

In de loop der jaren zijn mensen nog steeds aan het onderzoeken hoe de auto sneller, lichter en dus beter kan worden gemaakt. De vleugel achter op een formule 1 auto zorgt ervoor dat de wind de auto niet langzamer maakt en dat de auto niet de lucht in vliegt met zijn hoge snelheid. Ook de plek waar de coureur moet zitten is erg klein, om de auto zo licht mogelijk te maken.

Ook interessant:
-Hoe race je eigenlijk het perfecte rondje?
- Hoe word je Formule 1 coureur? 

Freek Goes stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!