Hoe maak je een eigen site op het internet?

Wetenschap & Techniek
website maken

Niet moeilijk
Iedereen kan een website beginnen. Het is niet zo duur en ook niet eens zo moeilijk! Daarom gaan er elke dag duizenden websites ‘live’. Het is natuurlijk super, in een keer kan je miljoenen mensen bereiken van over de hele wereld. Zonder dat je daar zelf voor hoeft te reizen…

Lees ook: Hoe maak je .NL site?

Domein
Laten we zeggen dat je een heel leuk idee hebt voor een site. Waar moet je beginnen? Bij een naam natuurlijk. Een domeinnaan, dat is namelijk het adres van je site. Ook al weet je niet wanneer je aan je site zal kunnen beginnen, het is goed om een domeinnaam vast te leggen. Zo kan niemand er met jouw idee vandoor gaan én je naam. Natuurlijk moet je ook even controleren dat niemand al eerder op dezelfde naam is gekomen: willemwever.nl is al bezet zijn maar met hallodaarbenik.nl maak je wel een grote kans. Wanneer het vrij is, kan je de naam die je wilt registreren. Dit heet ook wel ‘parkeren’ en dat kan bij heel veel bedrijven. De eigenlijke parkeerplek heet een server.

Content
Ondertussen heb je ook tijd gehad om na te denken over wat je op je website wilt zetten. De inhoud van een site heet de ‘content’. Dat kunnen plaatjes zijn, linkjes en tekst. Om een website te maken, moet je in HTML schrijven. Dat is een opmaaktaal. De internetbrowser (bijvoorbeeld Internet Explorer of Mozilla) vertaalt die taal in dat wat jij ziet als je naar een scherm kijkt. Als jij een spatie ziet, bijvoorbeeld , staat er eigenlijk '& n b s p;' op de plek van de spatie. Alleen je browser vertaalt '& n b s p;' in een 'spatie'.

Testen
Als je dit niet gelooft, kan je het ook gewoon even testen… klik met je rechtermuisknop ergens aan de rechterkant van de site en kies uit het menu ‘bron weergeven’. Als je goed zoekt, kan je deze tekst er ook ergens in teruglezen. 

Weet jij ook:
Hoe een webwinkel werkt?

Wie Facebook heeft uitgevonden?