Hoe meten ze bij een voetbalwedstrijd hoeveel kilometer een speler heeft gelopen?

Wetenschap & Techniek

Voetballers rennen van hot naar her tijdens een voetbalwedstrijd. Maar hoe kan iemand nu weten hoeveel kilometer een voetballer heeft gerend tijdens de wedstrijd?

Camera

's In een voetbalstadion hangen veel camera's. De camera's filmen de voetballers en kunnen de verschillende voetballers herkennen. Uiteindelijk berekent een computer de snelheid van de voetballers. Ze noemen deze metingen “pattern recognition”. Omdat er in het hele stadion camera’s in verschillende hoeken hangen, kan de computer de voetballers makkelijk herkennen. Ze worden herkend aan bijvoorbeeld houding, hoogte en positie.

Berekenen

Door middel van een computerprogramma kunnen ze heel makkelijk berekenen hoeveel meter de voetballer heeft gelopen. Ze moeten dan wel de hele wedstrijd de voetballer hebben gefilmd. Het wordt niet gemeten in meters maar in kilometers, omdat de voetballers zoveel lopen. Ook kunnen ze zo zien wie de snelste man van het veld is. Dirk Kuijt was bijvoorbeeld in de EK kwalificatiewedstrijd tegen Italië van de zomer het snelste met 29,8 km/h. Deze methode is te vergelijken met een GPS systeem zoals een TomTom. Door middel van satellieten kunnen ze de positie van de auto bepalen.

Wist je dat Arjen Robben in de top 10 staat van snelste voetballers op aarde? Hij rende maar liefst 30,7 km per uur!