Waarom gebruikt men stuntmannen in een film?

De maatschappij
stuntman op auto

Stuntmannen en stuntvrouwen worden vaak ingezet in films om gevaarlijke stunts zo veilig mogelijk uit te voeren. Dan hoeven de acteurs en actrices de stunts niet zelf te doen. Dit komt vaak voor bij actiefilms bijvoorbeeld. Een stunt is natuurlijk voor iedereen gevaarlijk, maar een stuntman of stuntvrouw heeft meer kennis en ervaring dan de acteur om de stunt te doen. De stuntmannen en stuntvrouwen zijn eigenlijk een soort stiekeme dubbelganger van de acteur of actrice die voor gevaarlijke scènes worden ingezet.

Hoe word je stuntman of stuntvrouw?

Je hebt niet per se een opleiding nodig om stuntman of stuntvrouw te worden. Maar ze bestaan wel! Wil je later stunts uitvoeren in een film? Dan moet je vooral veel trainen. Stuntmannen en stuntvrouwen sporten veel om zo fit mogelijk te zijn. Maar let op: doe vooral zelf geen stunts uit een film na. Die worden uitgevoerd door professionele stunters en daar hebben ze heel lang voor geoefend. Vaak heb je als stuntman of stuntvrouw ook een specialisatie. Dat betekent dat je extra goed getraind hebt op bijvoorbeeld stunts op een motor, stunts in het water of in een auto.

Stunts voorbereiden

Als stuntman of stuntvrouw moet je de stunts heel goed voorbereiden. Vaak kost dit veel meer tijd dan de stunt zelf. Dit doen stuntmannen en stuntvrouwen vaak met hulp van veel andere mensen, want veiligheid is het allerbelangrijkst.