Wat doet een acteur/actrice?

Cultuur
Rode loper

Een acteur of actrice is iemand die een personage uitbeeld in een verhaal. Dit kan op televisie of in een film, maar wist je dat je tegenwoordig ook kan acteren in videogames!

Verschillende rollen

Wat een acteur doet, ligt aan zijn of haar werkveld. Zo zal een stemacteur vaker te horen zijn in animatiefilms of reclames, terwijl een filmacteur juist weer vaker in de bioscoop te zien is. Veel acteurs en actrices werken in meerdere velden.

Acteermethodes

Er zijn twee methodes die acteurs (vaak) gebruiken om te acteren. Bij de eerste methode 'kruipen ze in de huid van een ander'. Ze bedenken dan zelf hoe een personage op een situatie zou reageren. Bij de tweede methode gebruiken ze hun eigen ervaring om een verhaal over te brengen. Dat heet method acting. 

Lees ook: Hoe maak je een film met spannend geluid?

Castingbureau

Als je graag acteur of actrice wil worden is het slim om je in te schrijven bij een castingbureau. Dit is een bedrijfje dat alle acteurs en actrices verzameld in een portfolio. Wanneer regisseurs dan op zoek zijn naar acteurs en actrices voor films bellen ze vaak zo’n bureau. Het castingbureau geeft dan een lijst met acteurs/actrices die voldoen aan de eisen waar de regisseur naar op zoek is.

Lees ook: Hoe kunnen dieren in de film praten?

Meer weten…

Jetske en Thomas uit Huizen lopen een dagje mee met Serge Price. Hij is de hoofdrolspeler in de film De Griezelbus. We zien Serge aan het werk tijdens filmopnames van deze zeer spannende film. Serge vertelt over zijn rol en Thomas doet een screentest bij de regisseur Pieter Kuijpers van deze rolprent. Jetske en Thomas uit Huizen lopen een dagje mee met Serge Price. Hij is de hoofdrolspeler in de film De Griezelbus. We zien Serge aan het werk tijdens filmopnames van deze zeer spannende film. Serge vertelt over zijn rol en Thomas doet een screentest bij de regisseur Pieter Kuijpers van deze rolprent.