Hoe hard vliegt een vliegtuig net voordat hij de lucht in gaat?

Wetenschap & Techniek
Een opstijgend vliegtuig in de schemering

Wind

Hoe snel een vliegtuig gaat vlak voor dat hij opstijgt, heeft met heel veel dingen te maken. Bijvoorbeeld hoe hard de wind waait en uit welke hoek, hoe warm het is en hoe lang de startbaan is. Ook maakt het natuurlijk uit wat voor vliegtuig het is en hoe zwaar het vliegtuig is. En zelfs de manier waarop een vliegtuig opstijgt maakt uit!

250 km per uur

Een vliegtuig waarmee je vaak op vakantie gaat, zoals een Boeing 737, gaat gemiddeld ongeveer 250 kilometer per uur. Zo’n groot vliegtuig heeft een hele lange startbaan nodig om zo hard te kunnen, wel 3 kilometer lang! Op een vliegdekschip heb je niet zo’n lange startbaan. Daarom kunnen grote vliegtuigen daar ook niet vanaf opstijgen. Wel kunnen vanaf zulke schepen straaljagers worden gelanceerd.

Katapult

Die worden dan vastgemaakt in een soort katapult en weggeschoten! Binnen 2 seconden vliegen ze dan met 260 kilometer per uur door de lucht. Een zweefvliegtuig heeft geen motor. Zo’n vliegtuig wordt getrokken met een kabel die zich heel snel oprolt. Als het vliegtuigje hard genoeg gaat en de lucht in vliegt, laten ze het kabeltje los. Dit werkt een beetje zoals het op laten van een vlieger. Een zweefvliegtuig gaat dan ongeveer 90 kilometer per uur. Veel minder snel dan een groot vliegtuig dus.