Wat gebeurde er bij de Bijlmervliegramp?

Geschiedenis
Bijlmerramp

De Bijlmervliegramp is de naam voor de vliegramp in de Amsterdamse woonwijk Bijlmermeer. Op 4 oktober 1992 stortte een vliegtuig van de Israëlische maatschappij El Al neer op de flats met de namen Groeneveen en Klein-Kruitberg. Door de Bijlmervliegramp zijn 43 mensen overleden.

Foto: ANP / Cor Mulder

Vliegtuig met problemen

Op de dag van de Bijlmervliegramp was het slecht weer en stond er veel wind. Het vrachtvliegtuig van de maatschappij El Al vertrok vanaf Schiphol, maar kreeg al snel problemen in de lucht. Het vliegtuig verloor twee motoren en de bemanning wilde terugvliegen naar Schiphol om een noodlanding te maken.

Noodlanding

Het vliegtuig had veel schade. De rechtervleugel was kapot, waardoor het voor de piloot moeilijk was om het vliegtuig recht te houden. Het was zo moeilijk dat het vliegtuig een duikvlucht naar rechts maakte en neerstortte op twee flats in de woonwijk Bijlmermeer.

Paniek

Snel na het neerstorten kwamen politie, brandweer en reddingsploegen naar de plek waar de ramp was gebeurd. Veel mensen zaten vast in de flats. Honderden mensen waren gewond en moesten naar het ziekenhuis en er zijn 43 mensen overleden. De vier mensen die in het vliegtuig zaten, hebben de ramp niet overleefd. 

Luister naar de podcast

In de podcast Toen was ik 12 vertelt Pamela over de dag van de Bijlmervliegramp. Pamela woonde in de Bijlmer en was net die dag gaan zwemmen. Ze wilde nog langs bij haar vriendin, maar dan ziet ze de ramp gebeuren. Luister hieronder naar haar verhaal.

In de podcast Toen was ik 12 vertelt Pamela over de dag van de Bijlmervliegramp. Pamela woonde in de Bijlmer en was net die dag gaan zwemmen. Ze wilde nog langs bij haar vriendin, maar dan ziet ze de ramp gebeuren. Luister naar haar verhaal.