Wie heeft vaderdag verzonnen?

De maatschappij
vaderdag

Vaderdag komt voort uit moederdag. Moeders werkten vroeger vooral in het huishouden en verdienden daarmee geen geld.

Waardering

Ongeveer tachtig jaar geleden vond men dat moeders ook wel eens waardering moesten krijgen, want ze stonden immers dag en nacht klaar voor hun mannen en kinderen. Zo ontstond moederdag: een dag waarop je laat weten hoeveel je van je moeder houdt en hoezeer je haar waardeert. Voor vaders was dat niet nodig vond men, want die kregen geld voor hun werk.

Na de Tweede Wereldoorlog was men de reden voor moederdag vergeten en vond men het zielig dat vader geen speciale dag had en moeder wel. Dat vonden ook de sigarenverkopers die wel extra wilden verkopen. Daarom stelden zij vaderdag in. De Amerikaanse president Richard Nixon ondertekende in 1972 de wet dat de derde zondag in juni werd uitgeroepen tot Vaderdag. Voor de mannen en jongens die (nog) geen vader zijn werd de Internationale Mannendag ingesteld. Deze vindt elk jaar plaats in November. 

Weet jij ook...

De mannelijke Keizerpinguïn twee maanden lang niet eet om hun ei warm te houden. De dieren leven op Antartica waar de temperatuur kan dalen tot -60! Om de eitjes warm te houden verstoppen de mannetjes het tussen hun poten en een speciale buikplooi.