Hoe maken ze een stunt in een film?

Wetenschap & Techniek
Vliegtuig explosie stunt

Een stunt in een film wordt vaak door stuntmannen en stuntvrouwen gedaan. Dat zijn mensen die tijdens de stunt heel erg op de acteurs en actrices lijken en de gevaarlijke scènes opnemen. Hierdoor lijkt het alsof de actrice of acteur de stunt zelf doet, maar deze wordt door iemand anders gedaan. Stuntmannen en stuntvrouwen bereiden de stunts heel goed voor. 

 

Met een vrachtwagen door de muur

Als er in een film met een vrachtwagen door een muur gereden moet worden, dan wordt er geen echte muur gebruikt. De muur maken ze bijvoorbeeld van karton of piepschuim. Dan lijkt de muur echt als je de film kijkt, maar dat is dus niet zo. Zo kunnen ze tijdens de stunt de vrachtwagen in de kartonnen muur rijden, en beschadigt de vrachtwagen niet. Als de film gemonteerd wordt dan worden alle beelden zo geknipt en geplakt tot een film. Ze letten er dan op dat je nooit gaat zien dat de muur nep is. 

Bekijk de video hierboven

Ewout en Beau zijn op de filmset van de nieuwste film Moordwijven, van Dick Maas. Zij mogen meemaken hoe een stunt gefilmd wordt. Een vrachtwagen moet dwars door een muur rijden. Stuntvrouw Heidi legt uit hoe zij te werk gaat.