Betalen alle landen van de eu met euro's?

De maatschappij

Op 1 januari 2002 hebben twaalf EU-landen de euro als wettig betaalmiddel ingevoerd. Deze landen kun je onthouden met het ezelsbruggetje DING FLOF BIPS: Duitsland, Ierland, Nederland, Griekenland, Finland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk, België, Italië, Portugal en Spanje. Later zijn er nog een aantal landen toegetreden tot de EU, zoals onder anderen Slovenië, Bulgarije en Roemenië.

Niet alle landen die lid zijn van de EU gebruiken de euro als betaalmiddel. Bulgarije en Roemenië betalen nog gewoon met hun oude munteenheid. Waarschijnlijk zullen zij in de toekomst wel overgaan op de euro.

Maar er zijn ook landen die geen lid zijn van de EU maar die wél de euro hebben ingevoerd! Montenegro en Kosovo gebruiken de Europese munt als betaalmiddel. En ook de staatjes San Marino, Monaco en Vaticaanstad (waar de Paus woont) hebben hun oorspronkelijke munt ingeruild voor de euro.

Ook in verre landen is de euro al doorgedrongen. Guadeloupe, Martinique, Frans-Guyana en Réunion gebruiken hem, op de Azoren en Madeira doen ze ook mee en op de Canarische eilanden en in de in Afrika gelegen Spaanse exclaves Ceuta en Melilla hebben ze de euro ook in hun armen gesloten. Deze landen zijn voormalige kolonies van Frankrijk, Portugal en Spanje. Europese invloeden zijn daar dan ook nog steeds te vinden.

De Nederlandse Antillen en Aruba hebben wél hun eigen munteenheden gehouden: de Antilliaanse gulden en de Arubaanse florin. Maar wie weet komt daar nog wel verandering in.