Is wit een kleur?
Is wit een kleur?
het kleurenpalet

Madhuri stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Zwart en wit zijn geen kleuren... Maar wat zijn het dan wel? En waarom zijn het eigenlijk geen kleuren? Willem Wever weet gelukkig het antwoord.

Licht

Kleuren hebben veel te maken met licht. Wit is licht (en dus geen kleur). Zwart is het gebrek aan licht (en dus ook geen kleur). Om dit te begrijpen is het handig om naar de kleurcirkel te kijken, hiernaast op het plaatje.

Lees ook: Waarom is rood de kleur van de liefde?

Kleurcirkel

In het midden van de cirkel staan de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Daarnaast de drie secundaire kleuren. Die kleuren ontstaan door twee primaire kleuren te mengen. Geel en rood wordt oranje. Geel en blauw wordt groen en rood en blauw wordt paars. In de buitenste ring staan de tertiaire kleuren. Die ontstaan weer door het mengen van een primaire kleur met een secundaire kleur.

Alle kleuren van de wereld

Door de kleuren uit de kleurcirkel met elkaar te mengen kun je alle kleuren maken die er bestaan. Maar wat heeft dat te maken met wit en zwart? Wit en zwart komen niet voor in deze cirkel. Volgens deze theorie zijn wit en zwart geen kleuren. Wit is namelijk alle kleuren bij elkaar en bij zwart ontbreken juist alle kleuren.

Weet je ook...

  • Waarom de kleur wit, kouder is dan de kleur zwart? 

  • Welk effect kleur heeft op de smaak van eten? 

  • Hoe een televisie zoveel kleuren kan bevatten?

Madhuri stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges