Waarom verandert een kameleon van kleur?

Dieren en planten
Kameleon

We gaan terug in de tijd! Toen Jochem van Gelder nog de presentator was. Een kameleon kan van kleur veranderen. Er zijn verschillende redenen voor een kameleon om een ander kleurtje aan te nemen. Willem Wever zet het voor je op een rijtje!

Humeur

Kameleons verkleuren als er iets gebeurt waardoor hun humeur verandert. Als kameleons bijvoorbeeld boos of gestrest of verdrietig zijn, verkleuren ze. Verkleuren is dus een soort ‘praten’ voor een kameleon. Als een mannetjes kameleon verliefd is, krijgt ie een mooi kleurtje. De vrouwtjes kameleon weet dan dat de kameleon haar leuk vindt. Als het wederzijds is kleurt ze vaal.

Zwanger

Als ze al zwanger is, krijgt ze gekleurde vlekken, zo weet de mannetjes kameleon dat ze al bezet is.

Ziek

Kameleons verkleuren ook als ze een beetje ziek zijn, ze krijgen dan een flets kleurtje. Zo laat de kameleon weten aan andere kameleons dat hij niet gezond is.

Een kameleon

Lichaamstemperatuur

Een kameleon regelt ook zijn lichaamstemperatuur met kleurveranderingen. Als de kameleon het heel erg warm heeft, wordt hij lichter van kleur en als de kameleon het koud heeft en warmer wil worden, krijgt hij een donkere kleur.

Omgeving

Sommige soorten kameleons passen zich ook aan de omgeving aan door van kleur te veranderen. Als ze in het gras zitten nemen ze bijvoorbeeld een groen kleurtje aan. Maar niet alle kameleons kunnen dit.

Maar hoe dan?!

Nu weten we waarom een kameleon van kleur verandert, maar nog niet hoe ze dat doen. Bekijk de video om te ontdekken hoe deze dieren hun kleur aanpassen!