Wie heeft de ballon uitgevonden?

Wetenschap & Techniek
balonnen

Er zijn twee soorten ballonnen en allebei hebben ze een andere uitvinder! Je hebt opblaasbare rubberen ballonnen die je bijvoorbeeld op verjaardagen ophangt, maar ook heteluchtballonnen waarmee je zelf de lucht in kan!

Heteluchtballon

De heteluchtballon is bedacht door de gebroeders Montgolfier. Zij vulden een grote zak van papier en linnen met hete lucht. Omdat warme lucht stijgt ging de ballon de lucht in. De eerste passagiers in de luchtballon van de broers Montgolfier waren een schaap, een haan en een eend!
De broers dachten eerst dat de luchtballon ging zweven door rook in plaats van hete lucht. Ze verbrandden daarom stro en wol om de luchtballon de lucht in te krijgen. Dat zorgde voor heel veel rook! Later bleek dat warme lucht al genoeg was om de luchtballon te laten opstijgen.

Rubberen luchtballon

De rubberen ballon die je op feestjes ziet is ontdekt door de uitvinder Faraday. Daarvoor werden ballonnen gemaakt van opgeblazen ingewanden van dieren, zoals de blaas van een varken. Faraday bedacht de ballon om proefjes mee te doen in zijn laboratorium, maar al snel werd de ballon ook gebruikt als versiering en kinderspeelgoed.