Wat is het hoogste getal ter wereld?

Wetenschap & Techniek
krijtbord met wiskundige formules erop

In de wetenschap worden ongelofelijk grote getallen gebruikt. Die kunnen wij vaak niets eens meer uitspreken!! Willem Wever zet de slimme bril op en geeft antwoord op deze slimme vraag. We hebben een paar termen op een rijtje gezet, zoals het getal van Graham.

Googol (niet de zoekmachine!)

Een veelgebruikte term is Googol. Googol is een 10 tot de macht 100. Dat is een 1 met 100 nullen erachter. De uitgesproken naam voor een googol is tien sexdeciljard. Dat klinkt groot hè? Maar het kan nóg groter.

Een paar leuke termen:

  1. Vigintiljoen - 1 met 120 nullen erachter
  2. Quinquagintiljoen - 1 met 300 nullen erachter
  3. Milliljoen - 1 met 6.000 nullen erachter
  4. Googolplex - 1 met googel nullen erachter (snap je het nog?)

Getal van Graham

Het allergrootste getal wat ooit in de wetenschap is gebruikt is het getal van Graham. Dit is een onvoorstelbaar groot getal. Alle Googols en Googolplexxen vallen erbij in het niet. Het getal is zo groot dat je het niet helemaal uit kan schrijven. Wetenschappers weten alleen de laatste tien cijfers van het getal en dat zijn: ...2464195387.

Abracadabra

Omdat wetenschappers ook helemaal duizelig worden van al die cijfertjes, hebben ze allemaal speciale manieren om getallen op te schrijven. Met pijltjes en vinkjes weten zij dan wat ze bedoelen. Maar voor ons blijft het een beetje abracadabra!