Wat gebeurt er met glas in de glasbak?

Wetenschap & Techniek
Glas

Van het glas uit de glasbak wordt weer nieuw glas gemaakt. Het glas wordt eerst opgehaald door een vrachtwagen en naar de fabriek gebracht. In de fabriek worden deksels met magneten uit het glas gehaald en wordt het glas gesorteerd op kleur. Daarna wordt het glas gecontroleerd en maken ze van het oude glas weer nieuw glas.

Glas ophalen

Als eerst wordt de glasbak geleegd in de vrachtwagen. De vrachtwagen gaat dan naar het bedrijf waar het glas wordt gerecycled. Aangekomen bij het bedrijf leegt de volle vrachtwagen zijn lading in een grote bak.

Lopende band

Vanuit de bak gaat het glas de lopende band op naar de fabriek. Door grote magneten worden deksels en andere dingen van de lopende band gehaald.Verder op de lopende band wordt het glas per kleur gescheiden. Dit scheiden van glas gebeurt door speciale lichtsensoren die kunnen zien of het glas groen, wit of blauw is. Een hamertje zorgt er dan voor dat je juiste kleursoort van de lopende band wordt getikt.

Controleren

Als het goed is, is er dan alleen nog maar glas over. Om dit zeker te weten wordt het glas gecontroleerd op de kwaliteit. Als de kwaliteit goed is dan wordt het glas weer in grote vrachtwagens geladen.

Glasscherfjes

De vrachtwagens storten het glas dan buiten op een groot terrein. Hier moet het glas ongeveer 8 weken blijven liggen. In deze weken rotten alle organische stoffen zoals jam en appelmoes weg. Als er dan alleen nog maar glasscherfjes zonder etensresten zijn, dan kan het glas naar de glasfabriek waar van oud glas weer nieuw glas wordt gemaakt.