Hoe wordt van oud glas nieuw glas gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Glazen flessen

Nederland is kampioen in het recyclen van glas. Van de circa 30 kilo verpakkingsglas die iedere Nederlander jaarlijks gebruikt, komt 78% in de glasbak terecht. Dat glas wordt gebruikt bij het maken van nieuw glas. Dat is beter voor het milieu.

Inzamelen

Glas wordt in Nederland apart ingezameld en gerecycled. Nieuw wit (doorzichtig) glas kan alleen maar gemaakt worden van witte scherven. En groen en bruin glas kan het beste gemaakt worden van groene en bruine scherven. Daarom hebben de glasbakken drie openingen: een voor wit glas, een voor bruin glas en een voor groen glas. Eerst wordt het niet-glas verwijderd: de metalen doppen gaan naar hoogovens om gerecycled te worden.

Losweken

De papieren etiketten worden losgeweekt tot papierpulp en naar een fabriek gebracht waar er bakstenen van gemaakt worden. Ander vuil, dat mensen onterecht in de glasbak hebben gegooid, wordt verwijderd en gaat naar de gewone vuilverbranding.

Verhitten

Wanneer al het vuil verwijderd is, wordt het oude glas verhit tot zo'n 1500 graden. Het gesmolten oude glas wordt in de juiste vorm gegoten. Als het dan weer is afgekoeld, heb je prachtig nieuw glas.