Wat is bio-informatica?

Wetenschap & Techniek
dna

Bio-informatica. Wat is dat eigenlijk? Een hele goede vraag, want er bestaat geen precieze definitie van dit vak.

DNA

Mensen die in de bio-informatica werken, proberen alles te weten te komen over DNA. DNA is een stof in de cellen van ons lichaam. Deze stof is voor iedereen uniek en bestaat bij iedereen uit verschillende vormpjes en deeltjes. Je DNA bevat een heleboel informatie over wie jij bent. Zo bepaalt je DNA de kleur van je ogen, de kleur van je haar, of je flaporen hebt etc. Voor iedere eigenschap is er een stukje DNA.

En wist je dat je DNA wel 20000 verschillende eiwitten kan aanmaken?

Stofjes en deeltjes

Om ervoor te zorgen dat er een overzicht is van al deze stofjes, deeltjes en eiwitten, zorgen bio-informatici ervoor dat al deze verschillende vormpjes en deeltjes in het DNA worden vastgesteld. Alle ontdekte bestanddelen krijgen een nummer en worden heel precies vastgelegd in een heel groot bestand waarin allerlei wetenswaardigheden over DNA staan. Er wordt onderzocht wat de inhoud van de gevonden deeltjes precies is en wat deze deeltjes precies doen in het DNA.

Medicijnen

Bio-informatici proberen er met de eerder gevonden informatie achter te komen hoe allerlei processen in het lichaam werken, hoe verschillende ziektes ontstaan en welke medicatie geproduceerd zou moeten worden. Er zijn bio-informatici betrokken bij de productie van ALLE nieuwe medicijnen. Dat is veel, hè?

Dus als jij de wereld wil redden door mensen beter te maken, dan is het worden van een bio-informaticus een hele goede optie!