Waarom lijkt het of de wielen achteruit gaan als een auto hard rijdt?

Wetenschap & Techniek
Wielen van een auto

Als je naar de televisie kijkt, lijkt het net of de wielen echt achteruit rijden. Maar dat is niet zo! Televisiebeeld bestaat uit allemaal losse plaatjes die achter elkaar afgespeeld worden. Per seconde krijg je 24 plaatjes te zien. Het lijkt dan net of alles gewoon soepel beweegt. Elke seconde, draaien de autowielen een bepaald aantal keer rond.

 

Hoe vaak dat is, hangt af van hoe hard de auto rijdt. Als de wielen per seonde meer dan 24 keer draaien, zie je ze op tv vooruit gaan. Een wiel dat precies 24 keer per seconde een rondje draait, lijkt stil te staan. Je ziet namelijk elke keer het wiel in precies dezelfde stand. En als het wiel minder dan 24 keer in een seconde ronddraait, lijkt het net of hij achteruit gaat.

 

Wil je een voorbeeld? Pak er eens een klok bij. Stel dat de grote wijzer op 12 uur staat. Kijk elke keer na precies 1 uur naar de klok. Als de grote wijzer 1 rondje in precies 1 uur draait, zal je die wijzer steeds op 12 uur zien staan. Maar wat gebeurt er als de wijzer nu iets langzamer draait, maar 55 minuten per uur? Dan staat hij na 1 uur pas op de 11 en na 2 uur nog maar op de 10. Het lijkt dan net of de klok achteruit loopt. Zo gaat het ook met de autowielen.

 

Op http://www.michaelbach.de/ot/mot_wagonWheel/index.html kun je een wiel zien draaien, met de snelheid erbij. De tekst is wel in het Engels, maar het plaatje is leuk!