Waarom kunnen vogels op hoogspanningskabels zitten?

Wetenschap & Techniek
Vogels op hoogspanningskabels

Misschien heb je wel eens schrikdraad aangeraakt, dat voelt niet fijn! Het prikt op een hele vervelende manier. Op hoogspanningskabels staat veel meer stroom dan op schrikdraad, toch zie je er soms vogels op zitten. Waarom doen ze dat?

Met de voetjes van de vloer

Vogels kunnen redelijk veilig op hoogspanningskabels zitten, dat komt doordat ze met twee pootjes op de kabel zitten en voor de rest niets anders aanraken. Wanneer je iets aanraakt dat onder stroom staat, gaat de stroom je lijf in. Stroom heeft de eigenschap naar een punt te gaan waar de spanning lager is, bijvoorbeeld de grond. Wanneer de stroom door je lijf naar een punt met lagere spanning gaat, krijg je een pijnlijke stroomschok waar je zelfs dood aan zou kunnen gaan.

Lees ook: Hoe hoog kan een vogel vliegen?

Veilig

Doordat vogels met beide pootjes op de hoogspanningskabel zitten is de spanning overal gelijk en krijgen ze geen stroomschok. Maar blijkbaar zit het toch niet helemaal lekker op zo’n hoogspanningskabel. Niet op alle kabels in een hoogspanningsmast staat stroom, en vogels gaan bijna altijd op een draad zitten waar geen stroom op staat. Vogels kunnen dus wel veilig op een elektriciteitskabel zitten, maar ze doen het liever niet.

Weet je...

Waarom een vogelnest rond is?
Waarom hanen kraaien?