Hoe hoog kan een vogel vliegen?

Dieren en planten
Een roofvogel

Heb je ooit wel eens gewenst dat je heel hoog kon vliegen? Dan ben je vast jaloers op vogels. Maar hoe hoog kunnen vogels eigenlijk vliegen en waarom? Willem Wever weet het antwoord! De meeste vogels vliegen in hun leven niet hoger dan 150 meter, omdat ze geen reden hebben om dat te doen.

Warme lucht

Grote vogels maken tijdens het vliegen gebruik van thermiek. Dat is warme, opstijgende lucht. Bijvoorbeeld ooievaars en roofvogels laten zich op die manier zwevend door de warme lucht omhoog dragen. Net als een zweefvliegtuig. Hoe beter het weer, hoe meer thermiek er is. En hoe meer thermiek, hoe hoger een vogel dus kan vliegen.

Trekkers

Heb je wel eens een groep ganzen over je huis zien of horen vliegen? Deze vogels zijn op trek. Dat betekent dat ze op weg zijn naar een land waar meer voedsel voor ze is. Vogels die tijdens de trek over gebergtes moeten vliegen, komen natuurlijk hoger dan vogels die dat niet hoeven. Sommige vogels gaan niet op trek. Die blijven het hele jaar in hetzelfde land en hoeven dus ook niet hoog te vliegen.

Hoe hoog?

De meeste vogels vliegen in hun leven niet hoger dan 150 meter, omdat ze geen reden hebben om dat te doen. Want waarom zou je energie verspillen door hoger te vliegen dan nodig is? De hoogst vliegende vogel is waarschijnlijk de Indische gans.

Himalaya-gebergte

Tijdens de trek vliegt die gans namelijk door het hoge Himalaya-gebergte. Die bereikt daarmee hoogtes van soms wel 7 kilometer. Wetenschappers hebben dat gemeten door middel van GPS-zendertjes op de ganzen. Slim gedaan!

Wist je dat...

- De Rüppells-gier de hoogst vliegende vogel ooit gezien is (ruim 11 kilometer!)?
- Een gier ooit boven Ivoorkust in de motor van een vliegtuig kwam?
- Gieren, zwanen en ganzen de hoogst vliegende vogels zijn?

Bron: Vogelbescherming Nederland