Waarom mag je batterijen niet in de prullenbak gooien?

De maatschappij
Vier groene batterijen liggen op een rijtje

Heb jij wel eens een batterij in de prullenbak gegooid? Dat mag eigenlijk niet! Willem Wever legt uit waarom.

Slechte stoffen

Batterijen zijn klein chemisch afval. Dit kun je zien aan het logo dat er op staat: een container met een kruis er door. Batterijen, en ander klein chemisch afval, mag je niet in de vuilnisbak gooien. Hier zitten stoffen in die schadelijk zijn voor het milieu, zoals kwik en lood. Hiervan kunnen mensen en dieren ziek worden.

Speciale bak

Om te zorgen dat de schadelijke stoffen niet in het milieu terecht komen, moet je je lege batterijen in een speciale bak gooien. Deze staan in de meeste supermarkten en elektronicazaken. Een andere reden waarom je batterijen niet in de prullenbak mag gooien, is dat ze dan niet gerecycled kunnen worden.

Recyclen

De batterijen uit de bak worden naar een centraal punt in Nederland gebracht, waar ze gesorteerd worden. Daarna worden ze naar West-Europa vervoerd, waar verschillende delen van de batterij, zoals de metalen, opnieuw worden gebruikt. Van deze delen worden niet alleen nieuwe batterijen gemaakt, maar ook dakgoten, spijkers en staaldraad.

Verbrandingsoven

De gedeeltes van de batterij die niet opnieuw kunnen worden gebruikt, worden verbrand in verbrandingsovens. De hoge temperatuur zorgt dat de schadelijke stoffen verdwijnen. De deeltjes die niet kunnen worden verbrand worden veilig opgeslagen, zodat ze geen schade aanrichten.