Hoe werkt een typemachine?

Wetenschap & Techniek
typemachine

Kijken
De werking van de typemachine kun je eigenlijk al zien door goed te kijken. Klik op de link om een Youtube filmpje over een typemachine te zien. De typemachine heeft achterop een rol waar je een vel papier omheen kan wikkelen. Deze rol zit op een wagen noemen, op die wagen kan de rol naar links en rechts bewegen. Wanneer je op een typemachine tikt schuift de wagen na iedere letter een stukje naar links. Zo maakt de machine ruimte voor een nieuwe letter.

Bijna vol
Als je zoveel getypt hebt dat de regel bijna vol is, hoor je een belletje. Je moet de wagen dan helemaal naar rechts duwen en het papier een stukje oprollen, dan kan je verder typen op de volgende regel. Het toetsenbord van een typemachine lijkt veel op dat van een computer. Door vrij hard op een knop met een letter te drukken kwam een staafje ('hamertje') omhoog, waarop een drukletter was gemonteerd. Deze sloeg vrij hard tegen het inktlint aan, waardoor er op het achter het lint gelegen papier een afdruk van de letter werd gemaakt.

Pech
Als je op een typemachine een fout maakt heb je pech. Op een typemachine zit wel een backspace-knop, maar die haalt de letters niet weg. De enige manier om een fout te herstellen is de letters weg te lakken met typex (een soort witte lak) en er dan overheen te typen. Gelukkig hebben we nu computers, die werken een stuk makkelijker!