Hoe maak je lego?

Wetenschap & Techniek
Snorkel van LEGO

Lego wordt gemaakt van een speciaal soort plastic.

Past altijd!

Er zijn heel veel verschillende soorten lego steentjes. Toch passen deze allemaal op elkaar. Lego heeft de steentjes namelijk zo ontworpen dat ze altijd op elkaar passen. Legosteentjes uit 1958 passen nog steeds op de steentjes die nu in de winkel staan!

De steentjes die in de Legofabriek worden gemaakt, moeten aan hele specifieke eisen voldoen. Ze moeten namelijk stevig op elkaar passen, maar ook makkelijk uit elkaar te halen zijn. Anders ben je wel heel snel uitgebouwd!

Ontwerp

Het ontwerpen van een nieuwe Lego-set duurt ongeveer twaalf maanden en is opgedeeld in drie fases. In de eerste fase wordt er onderzoek gedaan naar de trends. Wat vinden de kopers leuk? Dit doet Lego door in gesprek te gaan met speelgoedwinkels en kinderen. Bij stap twee worden de resultaten van stap een uitgewerkt tot een ontwerp. Dit doen de ontwerpers op een computer. Bij stap drie wordt het model gebouwd en geproduceerd.

Plastic

Legostenen worden gemaakt van een speciaal soort plastic. Dit plastic is heel erg sterk en bevat minder chemische stoffen dan normaal plastic. Dit doen ze omdat kleine kindjes ook met Lego (Duplo) spelen, en vaak alles in hun mond stoppen.

Mal

Voordat de steentjes gemaakt kunnen worden, maken ze eerst een mal. Het plastic wordt verhit totdat het vloeibaar is en krijgt dan een kleurtje. Dit plastic mengsel wordt in de mal gegoten. Als het plastic weer is afgekoeld is het hartstikke stevig en kun je ermee spelen. Legopoppetjes worden ook op deze manier gemaakt, maar daar worden nog stickers opgeplakt (gezichtje, kleding) voordat ze naar de winkel gaan.