Hoe wordt technisch lego ontworpen en gemaakt?

Wetenschap & Techniek
lego

Er komt heel wat kijken bij het maken van technisch LEGO. Technisch LEGO is LEGO waarin bepaalde functionaliteiten zitten, bijvoorbeeld een motor zodat het bouwwerk kan rijden of een mechanisme waardoor een heftruck dingen kan optillen. Om te weten hoe technisch LEGO wordt gemaakt is het ook handig om te weten hoe 'gewoon' LEGO wordt gemaakt. Voor het ontwikkelen van nieuwe LEGO ontwerpen, wordt er eerst een schets op papier gemaakt. Daarna gaat een tekenaar op de computer aan de slag om prototypes te maken. Vervolgens gaat een designer het ontwerp bouwen met LEGO-steentjes. Daarna wordt er een leuke set bij elkaar gezocht, de doos ontworpen en de handleiding geschreven. Maar hoe doen ze dat bij technisch LEGO?

Hier kun je verder lezen en foto's bekijken hoe LEGO stenen in de fabriek worden gemaakt.

Technisch LEGO

Bij technisch LEGO gaat het proces nog een stap verder, omdat er ook een mechanisme ingebouwd moet worden. Een industrieel ontwerper legt uit dat hij bij het ontwerpen van nieuw technisch LEGO eerst naar buiten gaat om inspiratie op te doen. Hij gaat bulldozers en andere machines in het echt bekijken en kijken hoe ze werken en welke bewegingen de machines maken. Dan terug op zijn kantoor maakt hij een 'moodboard', op een groot vel papier plakt hij allemaal afbeeldingen van de machines. Hij kijkt dan welke machine leuk is om te gaan maken, eentje die er nog niet is. Dan gaat hij bedenken welke functionaliteiten nodig zijn (moet hij kunnen rijden, kunnen tillen, draaien, etc). Je kan een voertuig verschillende handelingen laten uitvoeren.

Aan de slag!

Vervolgens begint voor hem het bouwen. Met de keuze uit heel veel bouwsteentjes gaat hij de nieuwe machine bouwen. Wanneer hij van alles heeft uitgeprobeerd en een paar versies van de nieuwe machine heeft, komt er het testteam. De experts (kinderen) gaan er mee spelen en kiezen de beste uit. Nadat de kinderen hebben getest gaat hij zelf ook nog even testen, dat vindt hij helemaal niet erg! Uiteindelijk is er een definitief model. De doos moet worden ontworpen, de handleiding moet worden geschreven en de fabriek kan de onderdelen gaan produceren.