Hoe lang bestaat lego?

Geschiedenis
Legostenen

Er is een hele grote kans dat jij ooit wel eens met lego hebt gespeeld. Je weet wel, de kleine blokjes waarmee je van alles en nog wat kunt bouwen. En niet alleen jij zal met lego hebben gespeeld: ook je papa en mama, en misschien ook wel je opa en oma! Want lego heeft een hele lange geschiedenis.

Deens speelgoed

In 1932 richtte de Deen Ole Kirk Kristiansen een bedrijf op. Hij was timmerman, en het bedrijf dat hij oprichtte hield zich vooral bezig met de productie van ladders, stoelen, strijkplanken en houten speelgoed. Twee jaar later nam hij voor zijn bedrijf de naam LEGO aan. Het woord LEGO was ontstaan door samenvoeging van de twee Deense woorden 'leg' en 'godt', wat samen 'speel leuk' betekent.

Hout en plastic

In de jaren daarna ging LEGO meer speelgoed maken. Zo werden er houten speelgoed eenden geproduceerd en verschillende bordspelletjes. In 1946 verkocht LEGO haar eerste blokken van hout, maar in 1949 brachten ze de blokjes op de markt die wij nu kennen als lego: die van plastic, met een hele felle kleur, en bovenop vier of acht knopjes. Deze blokjes werden toen alleen nog maar in Denemarken verkocht.

Accessoires

Het ging heel goed met het bedrijf. Er kwamen steeds meer werknemers in dienst, omdat de producten heel goed werden verkocht. Deense kinderdagverblijven bestelden steeds vaker lego-blokjes. Vijf jaar na de uitvinding van de lego-blokjes kwamen de eerste accessoires. Zo werden de platen gemaakt waarop je dingen kon bouwen, kwamen de eerste lego-autotjes op de markt en ontstonden de eerste lego-poppetjes. Cadeaupakketten werden steeds groter en groter, en legoverzamelingen konden steeds verder worden uitgebreid.

Heel Europa

De zoon van LEGO's oprichter werd heel belangrijk binnen het bedrijf LEGO. Hij vloog kriskras door Europa om ervoor te zorgen dat lego ook daar geproduceerd werd. De eerste jaren zat het tegen, maar in 1959 wordt de organisatie een heel stuk uitgebreid met vestigingen in Engeland, België, Zweden en Frankrijk. Een jaar later worden de Finse en de Nederlandse vestigingen geopend. En na heel veel jaren van uitbreiden van soorten lego-speeltjes, openen van vestigingen en het bedenken, is lego nu nog steeds een heel populair speeltje. Want of je nu klein bent of groot, het bouwen van grote gebouwen met kleine steentjes blijft een hele leuke bezigheid!