Wat betekent Gangnam Style?

De maatschappij
Standbeeld van twee handen met gekruiste polsen die de gangnam style beweging doen

In 2012 werd het liedje "Gangnam Style" van de Zuid-Koreaanse zanger Psy een wereldwijde superhit. Het liedje met het grappige ruiterdansje werd vooral via YouTube heel erg veel bekeken. Eind november werd de clip zelfs de meest bekeken video op YouTube ooit, met meer dan 800 miljoen kijkers!

Woonwijk
Misschien heb jij het gekke dansje van "Gangnam Style" wel eens meegedaan, maar weet je ook wat het liedje betekent? Gangnam is een woonwijk in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. Vroeger was het een arme wijk, maar tegenwoordig is het een van de chicste en hipste woonwijken van de stad. Veel mensen willen graag bij de chique stijl van de inwoners van Gangnam horen: De "Gangnam Style".

Lees ook: Hoe bedenk je een dans?

Opgegroeid

De zanger Psy is opgegroeid in deze wijk, maar in de videoclip maakt hij deze "Gangnam Style" juist een beetje belachelijk. Psy staat bijvoorbeeld in zijn nette pak op een manege tussen de paarden, of in het zwembad.

Lees ook: Hoe kom je bij Cirque du Soleil?

Liefde

In het liedje zingt Psy over zijn liefde voor een meisje uit Gangnam. Dit meisje is volgens hem heel braaf en netjes, maar wel sexy. 's Avonds houdt ze van feesten, maar ze is altijd goed gekleed en zeker niet te bloot. Zelf beschrijft Psy zich in het liedje als een stoere jongen, maar wel iemand waarbij goede hersenen belangrijker zijn dan sterke spieren. Dit is volgens hem de echte "Gangnam Style".

Oppa Gangnam Style!

Weetje: "Oppa", dat in het liedje altijd voor "Gangnam Style" wordt gezongen, betekent letterlijk grote broer in het Koreaans. Meisjes gebruiken het woord "oppa" om respect te tonen voor een wijze (iets) oudere vriend. Maar tegenwoordig wordt "oppa" ook gebruikt door meisjes om aan te geven dat ze een jongen leuk vinden.

Weet je ook...

Hoe verschillende dansstijlen zijn ontstaan?
Waarom beschilderen Aboriginals hun lichaam?