Hoe zijn de verschillende dansstijlen ontstaan?

Sport
een breakdancende jongen

Het klassieke ballet is 300 jaar geleden ontstaan aan het hof van koning Lodewijk de 14e van Frankrijk, ook wel de Zonnekoning genoemd. Hij hield erg van dans en organiseerde vaak grote feesten waar balletten voor hem werden opgevoerd. Hij danste zelf ooit de zon in een van zijn eigen balletten, en daarom werd hij later dus de Zonnekoning genoemd.

Klassiek ballet

Ook zorgde hij ervoor dat alle balletpassen werden opgeschreven en er balletscholen kwamen waardoor de dansers werden opgeleid. Zo'n 150 jaar geleden was het klassieke ballet erg populair, daarna vond het publiek het steeds minder interessant. Er waren mensen die vonden dat balletbewegingen onnatuurlijk waren.

Moderne dans

Ze probeerden andere vormen uit, waarin het lichaam veel vrijer en losser kon bewegen, ze wilden dat het lichaam lekker los kon gaan bewegen op het toneel. En niet alleen in strakke maillots, met tutu's en op spitzen! Vooral in Noord Amerika waren veel van deze "pioniers", ze probeerden nieuwe dingen uit, en noemden zich moderne dansmakers.

Jazz

Ze gingen dansen op andere muzieksoorten dan alleen klassiek. Bijvoorbeeld: jazz muziek werd populair vanaf 1910. De zwarte bevolking van Amerika had die uitgevonden. Het was en is vaak swingende muziek, en dus werd de dans daardoor ook anders. Het hele lijf kon meebewegen. De dansstijlen van toen werden door dansmakers naar het theater gebracht, en zo ontstond de jazzdans.

Na de ellende van Tweede wereldoorlog van 1940-1945, veranderde alles. Iedereen wilde een nieuwe wereld. De moderne dans en de jazzdans werden superpopulair. In musicals werd er veel gedanst, zoals in de beroemde film Westside story. Moderne makers bedachten gekke experimenten met dans.

Andere dansstijlen

Jazzdans werd steeds bekender, en tot nu toe kun je het op dansscholen leren, al zijn er zoveel vormen bijgekomen:hiphop, streetdance, breakdance en noem maar op.

Deze vraag is beantwoord door een expert van introdans.nl.