Hoe word een viool gemaakt?
Een viool wordt met de hand gemaakt. Daarom is een viool een hele dure aanschaf. Iedere vioolbouwer werkt op een andere manier, daarom heeft iedere vioolbouwer een eigen klank.
Een vioolbouwer heeft verstand van hout. Tegenwoordig kopen ze het hout gewoon bij een houthandel, maar vroeger ging de vioolbouwer zelf het bos in. Als de bomen gekapt waren moest het hout drogen, dit kon wel jaren duren! De belangrijkste houtsoorten voor een vioolbouwer zijn vurenhout, esdoornhout en ebbenhout.
Als het hout droog is wordt het onderblad en bovenblad gezaagd. Er worden kleine groefjes in het hout gemaakt waar stukjes esdoornhout ingezet worden. Aan de binnenkant van het achterblad worden de zangbalk en de stapel geplaatst. De stapel zorgt ervoor dat de klank van het bovenblad naar het onderblad gaat en door de f-gaten naar buiten.Op de bovenkant worden met sjablonen de f-gaten getekend en uitgezaagd. De zijkant van de viool wordt met behulp van een warme mal in de juiste vorm gebogen. Een viool bestaat uit meer dan 70 onderdelen, al deze onderdelen worden met de hand op de juiste plek gezet.
Een viool heeft 4 snaren: a-snaar, d-snaar, g-snaar en e-snaar. De e-snaar is meestal van staal, de andere snaren zijn darmsnaren, waar om heen zilverdraad of aluminiumdraad is gewikkeld ter versteviging.