Hoe werkt een luchtballon?

De maatschappij

Lucht
Om te kunnen vliegen met een heteluchtballon, moet de ballon eerst gevuld worden met lucht. De onderkant van de ballon is daarom open.

Mand
Onder de opening hangt een mand, daar kunnen de passagiers in staan. Tussen de opening van de ballon en boven de mand, zit een gasbrander. Het vuur van de gasbrander wordt door de opening van de ballon naar binnen geblazen. Daardoor wordt de lucht in de ballon warm. Als de lucht warm genoeg is, stijgt de ballon op.

Zweven
Zolang de lucht in de ballon warm genoeg is, kan hij blijven zweven. Maar als de lucht afkoelt, zal de ballon naar beneden gaan. Dan kan je weer landen. Tijdens het vliegen wordt de lucht steeds weer verwarmd, zodat de ballon in de lucht blijft.

Sturen
Je kunt een ballon niet echt sturen. De wind bepaalt de richting. Een piloot kan alleen een andere luchtlaag opzoeken waar de wind een andere kant op waait. Omdat je niet goed kunt sturen, mag een ballon niet vlakbij de zee opstijgen. Stel je voor dat je boven zee bent als je gas op is en je moet landen!