Naar vraag & antwoord

Waarom mag ik in een museum niet met flitslicht fotograferen? Wetenschap & Techniek

Bekijk antwoord
Waarom mag ik in een museum niet met flitslicht fotograferen?

Piet VanderBijl stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Twee redenen

Er zijn twee redenen dat je in een museum geen foto's mag maken met flitslicht. De eerste reden is dat heel veel flitslicht niet goed is voor een schilderij. Eén flitser maakt niet uit, want dat is heel kort.

Flitslicht

Sommige schilderijen zijn erg populair en worden dagelijks heel veel gefotografeerd met flitslicht. Dit is op lange duur niet goed voor een schilderij. Erg schadelijk voor een schilderij is het blootstellen aan daglicht, UV licht.

Meer over licht: Hoe werkt het licht?

Warmte

Warmte is ook niet goed voor een schilderij. Daarom staan er nooit grote felle lampen in een museum, want die geven te veel warmte af. Door te veel warmte droogt de verf sneller en kunnen er barstjes in het schilderij komen. Door te veel daglicht en UVlicht veranderen kleuren in een schilderij.

Rood en geel

Kleuren zoals rood en geel verdwijnen als eerste uit een schilderij. Een schilderij dat te veel in de zon heeft gehangen wordt meer blauw van kleur. Maar de belangrijkste reden is misschien nog wel dat het voor de bezoekers erg vervelend is wanneer veel mensen aan het flitsen zijn. Dan kun je niet rustig naar een schilderij kijken.

Wist je dat..

Een schilderij met flitslicht op de foto zetten ook niet mooi wordt? Het flitslicht reflecteert namelijk op de foto, waardoor je zo'n witte vlek op het schilderij ziet.

Ook leuk om te lezen:

Hoe weet je of een Rembrandt echt is of niet?

Piet VanderBijl stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!