Hoe ziet een Chinees toetsenbord er uit?

Wetenschap & Techniek
Toetsenbord

Op een Chinees toetsenbord bevat elke toets een letter en drie andere tekens. Met behulp van toetsencombinaties kun je die tekens selecteren en het juiste teken typen.

Chinese tekens

In China worden andere letters gebruikt dan de letters van de Nederlandse taal, de Chinese taal bestaat uit veel verschillende tekens. Er zijn in de loop der tijd zo'n 56.000 unieke Chinese tekens (Hanzi) ontdekt. Maar een goed opgeleide Chinees kent er gemiddeld maar zo'n 7000. Om een Chinese krant te lezen heb je er zo'n 3000 nodig, en zelfs met 1500 is de strekking te volgen.

Tekens leren

Een leermethode voor voor het Chinese schrift is om elk nieuw karakter 100 keer te schrijven, maar het is moeilijk om het te blijven onthouden. Van de woorden die je niet veel gebruikt, kennen veel Chinezen niet de tekens. Een woord is vaak opgebouwd uit twee verschillende tekens (minimaal).

Manieren van schrijven

In China gebruiken ze twee manieren om te schrijven. Grafisch: het tekenen van een karakter. En fonetisch: de uitspraak van het karakter op westerse wijze (dus met dezelfde letters als op een Nederlands toetsenbord) te typen.

  • Bij de grafische methode wordt het teken opgebouwd uit alle streepjes en tekentjes. Het karakter wordt stukje bij beetje getekend.
  • Bij de fonetische methode typ je een karakter in letters. Er zijn dan vaak een aantal betekenissen mogelijk. Er verschijnt dan een blokje met daarin alle betekenissen van de karakters. Hierin kies je de betekenis die jij bedoelt.
Toetsenbord met Chinese tekens