Hoe ziet een chinees toetsenbord er uit?

Hoe ziet een chinees toetsenbord er uit?

Chinezen gebruiken hele andere letters dan dat wij doen, maar hoe ziet hun toetsenbord er dan uit? Willem Wever zoekt het uit.

Chinese tekens

Er zijn in de loop der tijd zo'n 56.000 unieke Chinese tekens (Hanzi) ontdekt. Maar een goed opgeleide, welbespraakte Chinees kent er gemiddeld maar zo'n 7000. Om een Chinese krant te lezen heb je er zo'n 3000 nodig, en zelfs met 1500 is de strekking te volgen.

Opbouw tekens

Chinezen leerden/leren hun schrift door elk nieuw karakter 100 keer te schrijven, maar het is moeilijk om het te blijven onthouden. Van de woorden die je niet veel gebruikt, kennen veel Chinezen niet de tekens. Een woord is vaak opgebouwd uit twee verschillende tekens (minimaal). Hoe krijg je al deze tekens op een toetsenbord?

Het toetsenbord

Een Chinees toetsenbord ziet er bijna net zo uit als het toetsenbord dat jij thuis hebt. Elke toets bevat een letter zoals wij ze kennen en drie andere tekens. Met behulp van toetsencombinaties kun je die tekens selecteren en het juiste teken typen. Maar kun je dan echt alle tekens typen?

Manieren van schrijven

In China gebruiken ze twee manieren om te schrijven. Grafisch: het tekenen van een karakter. En fonetisch: de uitspraak van het karakter op westerse wijze (dus met dezelfde letters als wij gebruiken) te typen. Bij de grafische methode wordt het teken opgebouwd uit alle streepjes en tekentjes. Het karakter wordt stukje bij beetje getekend. Bij de fonetische methode typen de Chinezen een karakter in westerse letters. Er zijn dan vaak een aantal betekenissen mogelijk. Er verschijnt dan een blokje met daarin alle betekenissen van de karakters. Je moet dan het woord uikiezen dat je bedoeld.

Dit is ook leuk om te lezen:
Hoe kan het dat chinezen nooit een R letter kunnen zeggen?
Waarom eten chinezen met stokjes?
Waarom hebben chinezen spleetogen en een gelige kleur?

Rate this article

  • love 18% love
  • lol 29% lol
  • omg 29% omg
  • pff 24% pff
site-footer-logo