Hoe wordt vuurwerk getest of dit veilig is?

Wetenschap & Techniek
Vuurwerk

Vuurwerk wordt erg streng getest zodat het zo veilig mogelijk is. Wanneer een importeur een nieuwe lading vuurwerk naar Nederland haalt, moet hij dit melden. En hoe gaat het dan verder? Je leest het hier!

Testen

Van elke 1000 dozen die hij invoert moet hij vervolgens 20 dozen inleveren voor testen. Deze worden een voor een afgestoken door medewerkers van het NFI (het Nederlands Forensische Instituut). Elke donderdag schieten zij de hele dag door vuurwerk af in een speciale testomgeving.

Lengte, hoogte en geluid

Vuurwerk wordt onder andere getest op de lengte van de lont, hoe hoog het ontploft en hoe hard het geluid is dat het vuurwerk maakt. Al deze gegevens worden genoteerd en getoetst aan de regels die gelden. Als vuurwerk onveilig is, wordt de hele lading in beslag genomen en vernietigd.

Wist je dat?

Wist je dat vuurwerk niet in China ontstaan is? Vuurwerk is ontdekt in het land dat nu Bangladesh heet. Vandaar de naam Bengaals vuurwerk. En nog een ander interessant weetje: oorspronkelijk werd vuurwerk afgestoken om kwade geesten weg te jagen. Door al het lawaai werden de geesten weggejaagd en met veel licht werd de zon wakker gemaakt om weer wat meer te gaan schijnen.