Waarom eten we met Oud & Nieuw oliebollen?

Waarom eten we met Oud & Nieuw oliebollen?
oliebol

Vroeger was de winter een moeilijke tijd, omdat het koud was en er niet veel eten voor handen was. Oud & Nieuw was natuurlijk een groot feest, hier aten ze toen al oliebollen. Hoe komt dat? Willem Wever zoekt het uit.

Winter

De winter was een zware tijd. De diepvries was nog niet uitgevonden en veel levensmiddelen, zoals vlees, konden niet goed gehouden worden. Daarom mochten arme mensen in de tijd tussen Kerstmis - oud en nieuw - en Driekoningen langs de deur gaan om een goed Kerstmis of Nieuwjaar te wensen of een lied te zingen. Dan kregen ze bijvoorbeeld een oliebol of een plak kerstbrood.

Lijnzaadkoek

Oliebollen ofwel lijnzaadkoeken worden al in het oudste kookboek vermeld. Oliebollen hebben het voordeel dat alle ingrediƫnten waarmee ze gemaakt worden (meel, gist, olie en gedroogd fruit) goed blijven in de winter en dat je er goed van kunt uitdelen. Oliebollen leggen ook een goede bodem in de maag, waardoor je geen honger meer hebt en de kou minder voelt.

Wist je dit?

We eten gemiddeld zo ongeveer acht oliebollen per persoon tijdens en rondom de jaarwisseling. Krijg jij al trek?

Rate this article

  • love 27% love
  • lol 27% lol
  • omg 15% omg
  • pff 31% pff
site-footer-logo