3 weetjes over vuur

Cultuur
Tim en Edson vuurspuwen

Hoe kan het toch dat vuurspuwers niet hun mond verbranden en waarom is vuur zo heet?

Vlammen

Tim & Edson willen weten of ze zelf ook zouden kunnen vuurspuwen. Wie kan dit als de beste en wie maakt de grootste vlam? Gelukkig krijgen ze eerst uitleg van een echte professional. Bart geeft de twee presentatoren een spoedcursus vuurspuwen. Instructeur Bart legt uit: “Je moet net doen alsof je schuin een kaars uitblaast en ga vooral niet met je gezicht naar voren!”

Tegenprestatie

De druk ligt hoog, want de verliezer kan rekenen op een verrassing. Benieuwd naar wie deze challenge verliest? CHECK HIER de video om Edson & Tim te zien vlammen.

1. Vuurspuwen doe je met olie

Bart gebruikt voor het vuurspuwen Romeinse olie. Vuurspuwen doe je nooit met spiritus, benzine of terpentine. Wanneer je met olie werkt, verbrand je niet meteen je gezicht. Olie brandt namelijk slecht. Als je met benzine of terpentine werkt, is de kans veel groter dat je een ongeluk veroorzaakt. Als je oefent, begin je eerst met water.

2. Hitte is belangrijk

Vuur is heet, omdat hitte nodig is om de brand te ontsteken en om de brand te laten branden! Voor een brandje heb je drie elementen nodig. Dit is namelijk een brandstof (Romeinse olie), zuurstof en een ontstekingsbron. Een lucifer is een voorbeeld van een ontstekingsbron. Het ontsteken van vuur gebeurt met warmte.

3. Vuurvreten

Bart leert de twee mannen vuurspuwen, maar andere mensen zijn weer gespecialiseerd in vuurvreten. Hierbij is het de kunst om een brandend vuur in je mond te stoppen. Je mond kan niet verbranden. Echte professionals doen namelijk snel hun mond dicht. Hierdoor gaat het vuurtje meteen weer uit, omdat de vlam geen zuurstof meer krijgt. Doe dit zelf nooit! Laat vuurvreten maar over aan echte professionals.

Vuur zonder lucifer?

Of laat het experimenteren maar aan Tim & Edson over. Zij hebben namelijk vuur gemaakt zonder een lucifer. De benodigdheden: twee batterijen, handschoenen en een beetje aluminiumfolie. KLIK HIER om te zien hoe dit kan. Doe dit vooral thuis niet na! Laat ook zeker een nieuw experiment achter voor Tim & Edson.