Hoe wordt een vliegtuig gewassen?
Na het opstijgen, vliegen en landen wordt een vliegtuig vies. Een vliegtuig wordt met de hand gewassen. Alles, behalve de raampjes, want die worden gewoon verwisseld als ze vies zijn. Ook de binnenkant wordt goed schoongemaakt. Dat gebeurt na elke vlucht.
Vliegtuig-schoonmaak-les
Een vliegtuig schoonmaken is pittig werk. De Kingmaschool in Amsterdam geeft er zelfs les in. In het 'Schiphollokaal' leren de studenten voor het landelijk erkende Vliegtuigschoonmaakdiploma. Het schoonmaken van een vliegtuig is een flinke taak. Als je het in je eentje doet, duurt het veel te lang.
Snel schoonmaken
Een vliegtuig moet weer zo snel mogelijk klaar zijn voor vertrek. Daarom werkt er vaak een groot team aan de schoonmaak van een vliegtuig. Door het opstijgen en landen wordt het vliegtuig aan de buitenkant vies.
Er is geen wasstraat groot genoeg voor een vliegtuig! Daarom wordt het helemaal met de hand gewassen. Alles, behalve de raampjes, want die worden gewoon verwisseld als ze vies zijn. Ook de binnenkant wordt goed schoongemaakt. Dat gebeurt na elke vlucht. Dat is wel zo fris voor de nieuwe passagiers.
Het schoonmaken van een vliegtuig
- Eerst worden de gebruikte dekens, kussentjes en headsets opgehaald. Dan worden de koffiezetapparaten en de werkbladen in de keuken schoongemaakt.
- De toiletten krijgen uiteraard ook een grote beurt. Het toiletpapier en de zeep worden aangevuld.
- Daarna worden de passagiersruimten aangepakt. De bagagerekken en de televisieschermpjes worden schoongemaakt. De tijdschriften en de beruchte papieren zakjes worden vervangen en de stoelen worden stofvrij gemaakt. Alle stoelen krijgen nieuwe doekjes op de hoofdsteunen.
- Tot slot wordt het hele vliegtuig van voor naar achter gestofzuigd. Inclusief de cockpit, waar de ploeg de bedieningspanelen absoluut niet aan mag raken. Lastig, want rond de pilotenstoel wemelt het van de knopjes en meters.