Hoe werkt de WC in een vliegtuig?

Wetenschap & Techniek
Blauw vliegtuig met witte vleugels, tegen een strak blauwe lucht

Heb jij je ook wel eens afgevraagd waar alles naartoe gaat als je doordrekt in een vliegtuig? Het toilet zit namelijk niet vast aan de riolering! 

Zuigend geluid

Als je de wc doortrekt in een vliegtuig, dan hoor je een hard zuigend geluid. De poep en plas worden vanuit de wc-pot door het hele vliegtuig gezogen en verzameld in een grote afgesloten afvalbak achterin het vliegtuig.

Lees ook: Wat gebeurd er als een vliegtuig is geland?

Stinken

In de bak zitten chemische stoffen. Deze stoffen breken je uitwerpselen af zodat er meer in de bak past, en zodat de bak niet zo erg gaat stinken. Als het vliegtuig geland is dan wordt op het vliegveld de afvalbak met alle uitwerpselen leeggezogen.

Naar buiten

In de allereerste vliegtuigen was het nog niet zo goed geregeld. Poep en plas verdwenen nog gewoon door een gat in het vliegtuig naar buiten. Je zal er maar onder lopen! Nu mag dat niet meer.

Lees ook: Hoe blus je een vliegtuig?

Oude urine

Tot een aantal jaar geleden werd in sommige vliegtuigen de wc doorgespoeld met een mengsel van chemische stoffen en … oude urine! Gelukkig wordt je ontlasting tegenwoordig alleen nog maar afgevoerd.

Wist je al...

Veegt iedereen zijn billen af met wc-papier?
Wat is de zwarte doos?