Waarom trekt een vliegtuig een streep?

De aarde
Een vliegtuig met strepen achter zich

Wanneer het zonnig weer is en er een strak blauwe hemel is, zie je ze het best: de vliegtuigstrepen. De lucht kan vol zitten met allerlei witte strepen kriskras door elkaar. Na een tijdje verdwijnen ze weer. Hoe kan dit toch?

Uitlaatgassen

Deze vliegtuigstrepen hebben te maken met de uitlaatgassen van het vliegtuig. Passagiersvliegtuigen vliegen vaak rond de 10 kilometer hoogte. Het is daar erg koud, ongeveer 50 graden onder nul!

Drie vliegtuigen met rode, gele en blauwe strepen

Kerosine

Op het moment dat er een vliegtuig voorbij komt vliegen, komen er allerlei uitlaatgassen uit de achterkant van het vliegtuig. Vliegtuigen vliegen op kerosine; dit is een mengsel van verschillende koolwaterstoffen. Bij de verbranding van kerosine komt waterdamp vrij. Meestal zit er al waterdamp in de lucht.

IJskristallen

De streep ontstaat wanneer het vliegtuig zorgt voor zoveel waterdamp in de lucht dat de lucht ermee verzadigd is. Dan ontstaan er ijskristallen. De ijskristallen bevriezen doordat er ook stofdeeltjes in de lucht zijn. Als zo’n klein druppeltje bevriest, trekt het ook waterdamp eromheen aan.

Spoor

En zo zie je dus een streep omdat het vliegtuig met een enorme vaart door de lucht gaat. En zo een spoor van bevroren waterdamp achterlaat. Vaak begint het spoor niet gelijk achter het vliegtuig, omdat het daar nog te warm is.

In de weersvoorspelling

Metereologen (weermannen en weervrouwen) aan de vliegtuigstrepen in de lucht het weer kunnen voorspellen? Wanneer de witte strepen snel verdwijnen is er een droge lucht. Zie je de strepen langer dan is de lucht vochtiger. En dan zal het weer binnen een paar dagen omslaan... in regen bijvoorbeeld.

Milieu

Maar niet alleen weerkundigen letten op de vliegtuigstrepen. Een aantal mensen onderzoekt deze vliegtuigstrepen. Want sommige vliegtuigen laten een vreemd spoor achter. Of de streep blijft heel erg lang zichtbaar. De onderzoekeres denken dat er chemicaliën in de brandstof van het vliegtuig zit. Dit zou heel ernstig zijn voor het milieu en het broeikaseffect.