Hoe wordt een vliegtuig gewassen?

Hoe wordt een vliegtuig gewassen?

Een vliegtuig is heel groot, maar hoe ga je dat nou helemaal schoonmaken? Willem Wever zoekt het uit.

Vliegtuig-schoonmaak-les

Een vliegtuig schoonmaken is pittig werk. De Kingmaschool in Amsterdam geeft er zelfs les in. In het 'Schiphollokaal' leren de studenten voor het landelijk erkende Vliegtuigschoonmaakdiploma. Het schoonmaken van een vliegtuig is een flinke taak. Als je het in je eentje doet, duurt het veel te lang.

Geen wasstraat groot genoeg

Een vliegtuig moet namelijk weer zo snel mogelijk klaar zijn voor vertrek. Daarom werkt er vaak een groot team aan de schoonmaak van een vliegtuig. Door het opstijgen en landen wordt het vliegtuig aan de buitenkant vies. En er is geen wasstraat groot genoeg voor een vliegtuig! Daarom wordt het helemaal met de hand gewassen. Alles, behalve de raampjes, want die worden gewoon verwisseld als ze vies zijn. Ook de binnenkant wordt goed schoongemaakt. Dat gebeurt na elke vlucht. Dat is wel zo fris voor de nieuwe passagiers.

Het schoonmaken zelf

Eerst worden de gebruikte dekens, kussentjes en headsets opgehaald. Dan worden de koffiezetapparaten en de werkbladen in de keuken schoongemaakt. De toiletten krijgen uiteraard ook een grote beurt. Het toiletpapier en de zeep worden aangevuld. Daarna worden de passagiersruimten aangepakt. De bagagerekken en de televisieschermpjes worden schoongemaakt. De tijdschriften en de beruchte papieren zakjes worden vervangen en de stoelen worden stofvrij gemaakt. Alle stoelen krijgen nieuwe doekjes op de hoofdsteunen en tot slot wordt het hele vliegtuig van voor naar achter gestofzuigd. Inclusief de cockpit, waar de ploeg de bedieningspanelen absoluut niet aan mag raken. Lastig, want rond de pilotenstoel wemelt het van de knopjes en meters.

Dit is ook leuk om te lezen:

Waarom blijft een vliegtuig zweven?

Wat is het grootste vliegtuig dat er bestaat?

Rate this article

  • love 14% love
  • lol 28% lol
  • omg 28% omg
  • pff 31% pff
site-footer-logo