Hoe worden van kapotte spullen weer nieuwe spullen gemaakt (bijvoorbeeld telefoons)?

Wetenschap & Techniek
Allemaal verschillende plastic flessen

Waarschijnlijk heb je het wel gemerkt thuis: steeds vaker hangen er zakken plastic aan lantaarnpalen in de straat. Maar wat gebeurt er met dit plastic?

Plastic inzamelen

Als eerste moet je het plastic dat je niet meer gebruikt bij elkaar verzamelen. In sommige gemeenten kun je al jouw plastic in een daarvoor bestemde tas aan de weg zetten, de gemeente komt het dan met een speciale vuilniswagen ophalen. Er zijn ook speciale containers waar je plastic in kunt gooien.

Overslagstation

Na de inzameling wordt het plastic afgevoerd naar een overslagstation in de regio. Op dit overslagstation leveren meerdere gemeenten plastic aan. Het plastic verpakkingsafval wordt gekeurd, gewogen en uiteindelijk samengeperst in speciale perscontainers.

Het recycle-logo

Recyclen

Het plastic verpakkingsafval wordt in containers op transport gezet naar een sorteerinstallatie. Er bestaan verschillende soorten kunststoffen. De sorteerinstallatie kan die verschillende soorten uit elkaar halen. Het sorteerbedrijf sorteert het plastic verpakkingsafval in zes verschillende stromen. Dat gaat inmiddels zo goed dat er na de sortering nauwelijks echt afval overblijft. Slechts 2% is afval waar we niets mee kunnen.

Plastic als grondstof

De zes stromen worden afgenomen door de bedrijven uit de kunststofverwerkende industrie. Dit zijn recyclebedrijven die onder streng toezicht staan, waardoor we zeker weten dat het plastic afval opnieuw gebruikt wordt.

Deze bedrijven maken van de plastic balen grondstoffen voor nieuwe producten of voor productieprocessen. Alles wordt hergebruikt. Van de grondstoffen kunnen weer nieuwe plastic verpakkingen of producten worden gemaakt.

Nieuwe producten

Wat wordt er allemaal gemaakt van het plastic wat we recyclen? Nou, bijvoorbeeld..

-PET:  nieuwe verpakkingen, fleece, tennisballen, speeltoestellen
-PP:  DVD-hoesjes, bloempotten en kratten.
-(HD)PE:  nieuwe verpakkingen, jerry cans, “zachtmaker” van producten gemaakt uit gerecycled PET
-LDPE-folie:  folie, “zachtmaker” van producten gemaakt uit gerecycled plastic (HD)PE
-Mix van harde kunststoffen:  pallets, kratten, inzamelcontainers, bermpaaltjes
-Mix van zachte kunststoffen: als vervangende brandstof wordt dit gebruikt in productieprocessen  

Veel vaker dan dat we ons dat beseffen gebruiken we producten van gerecycled plastic. Dit is beter voor het milieu.