Hoe worden kermis attracties gemaakt?

Wetenschap & Techniek
een kermisattractie van dichtbij

Idee
Het maken van een kermisattractie gaat als volgt: Eerst wordt een idee geboren aan de hand van ideeën en schetsen. Dan volgt er een overleg met tekenaars, designers, verkopers, ingenieurs en ervaringsdeskundigen. Vaak maken ze van zo'n eerste idee ook een LEGO-model, om een beter beeld te krijgen van de attractie. Dan worden de eerste technische tekeningen en berekeningen gemaakt van verschillende onderdelen en samengevoegd tot één grote tekening.

Rekenen
Daarna volgen de elektrische en hydraulische tekeningen en berekeningen. Hydrauliek is een aandrijftechniek die gebruik maakt van vloeistof onder hoge druk. Na alle tekeningen begint het werk in de fabriek: dee stalen constructies zoals masten, armen en andere stalen delen worden gemaakt, geschilderd, gedecoreerd en gespoten. Dan worden de polyester delen ontworpen en geproduceerd. En elektrische delen en kabels worden aangebracht. Wanneer al het bouwen achter de rug is begint het leukste gedeelte: de testritten!

Testen
De KMG fabriek waar de kermisattracties worden gemaakt heeft een dak dat opengeschoven kan worden (net als de Arena). Het testen gebeurt door werknemers van KMG. Ook zijn er mensen van keuringsinstanties aanwezig. Want veiligheid staat voorop! Nog wat leuke weetjes:

- een gemiddelde attractie is 25 meter hoog, gebouwd op een 14,50 meter lange oplegger
- Een kermisattractie kan niet in zijn geheel vervoerd worden over de weg, maar een attractie moet ook makkelijk opgebouwd kunnen worden op iedere kermis. Daarom is de kermisattractie maximaal 4 meter hoog tijdens transport in afgebroken toestand.
- Het gewicht van de kermisattracties ligt tussen de 28.000 kg en 78.000 kg.
- Prijzen van attracties beginnen bij 350.000,00 Euro en lopen op tot ver boven 1.500.000,00 Euro.
- Per jaar rollen er tussen de 12 en 15 attracties de KMG-fabriek uit.
- De KMG fabriek maakt attracties voor ongeveer 20 landen, zoals: Australie, Noord- en Midden-Amerika, Engeland, Noorwegen, Zweden, Duitsland, België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Ver. Arab. Emiraten.

Met dank aan: de KMG fabriek