Hoe werkt Google?
Wereldwijd
Google is een zoekmachine die wereldwijd gebruikt wordt. Je typt iets in het zoekveld en jawel je krijgt bijna altijd zoekresultaten te zien. Maar hoe werkt Google nu en hoe weet Google uit al die informatie op het internet het juiste te vissen?
Lees ook: Wat is het effect van sociale media op kinderen?
1998
Google bestaat sinds 1998 en is ontwikkeld door Larry Page en Sergey Brin. De naam Google komt van het woord ‘googol’ en betekent een 1 met 100 nullen.
Zoekrobots
Google heeft enorm veel zoekrobots, ook wel spiders genoemd: spinnen. Deze robots zijn speciale computers, die niets anders doen dan websites bezoeken en deze dan op een speciale manier opslaan. Google gebruikt deze opgeslagen pagina’s om heel snel doorheen te zoeken wanneer iemand op hun pagina ergens naar zoekt. Het internet heet ook wel het wereld wijde web. Vandaar de naam “spin”: de spin loopt razensnel door het hele web.
Page Rank
Google is gebaseerd op een algoritme dat Page Rank heet. Page Rank is een methode om pagina’s op internet te ordenen naar hun mate van belangrijkheid. Hoe meer er gelinkt wordt naar een bepaalde pagina vanaf andere websites, hoe belangrijker de informatie wordt en hoe hoger de Page Rank. De laagste Page Rank is 1 en de hoogste is 10. Door een link naar een pagina te leggen “stem” je op die pagina. Hoe meer “stemmen” een pagina krijgt, hoe beter ze waarschijnlijk is. Websites met een hoge kwaliteit krijgen ook een hogere Page Rank. En ook zoekt Google door alle teksten op de website hoe vaak de zoekterm voorkomt. Met al die gegevens bepaalt Google welke zoekresultaten je al eerste te zien krijgt.
Nep-websites
Helemaal eerlijk en waterdicht is dit systeem niet. Mensen willen graag dat hun website snel gevonden wordt op Google en zij doen er dan van alles aan om hun website een hogere Page Rank te geven. Zij maken bijvoorbeeld nep-websites aan die linken naar hun website. Gelukkig spelen de makers van Google hier op in en veranderen ze regelmatig de manier waarop Google zoekt.
Weet jij ook...
Hoe de ene e-mail naar de andere e-mail komt?