Hoe komt een e-mail van de ene computer naar de andere?

Wetenschap & Techniek
iemand met een laptop en een kop koffie

Elektronische post

Elke dag sturen de gebruikers van het internet elkaar miljarden boodschappen per e-mail. E-mail is de afkorting voor electronic mail, elektronische post dus. De eerste e-mail werd verzonden door Ray Tomlinson. Hij slaagde er in om een boodschap te versturen van een computer naar een andere computer.

@

Hij gebruikte het @ teken om aan te geven dat de boodschap naar een andere computer moest worden gestuurd. De meeste mensen sturen korte berichten per e-mail, enkele zinnen of alinea's, maar je kunt bijvoorbeeld ook tekstbestanden en digitale foto’s aan het bericht toevoegen. Om e-mail berichten te kunnen lezen heb je een e-mail programma nodig. Bekende programma’s zijn Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express, Eudora of Pegasus.

Server

Maar welk programma je ook gebruikt, een e-mail programma doet over het algemeen de volgende dingen voor je: Je internet-aanbieder heeft een e-mail server. Het is eigenlijk alleen maar een grote computer die altijd aan staat en waarop een speciaal soort programma is geplaatst dat voortdurend actief is, zodat het e-mail programma op je PC er verbinding mee kan maken. E-mail servers hebben overigens meestal twee programma's, namelijk SMTP en POP3. SMTP wordt gebruikt om berichten te versturen en POP3 om de e-mail berichten mee te ontvangen.

Zenden en ontvangen

Als je een e-mail hebt gemaakt staat dit bericht klaar voor verzending in het 'uitbakje' (outbox) van je e-mail programma. Als je op de knop voor 'zenden en ontvangen' van je e-mail programma hebt geklikt, dan gebeurt het volgende:

- Het e-mail programma maakt via het internet een verbinding met het SMTP programma van de e-mail server.
- Het e-mail programma op je PC en de e-mail server wisselen vervolgens gegevens uit, en het e-mail bericht wordt van je PC naar de e-mail server doorgestuurd.
- De e-mail server leest nu het e-mail adres dat achter to: staat en splitst dit in twee stukken: de naam van de ontvanger en de domeinnaam van de ontvanger (staat achter @).
- De e-mail server stuurt het bericht nu via het internet naar het SMTP programma op de e-mail server van de ontvanger. Miljoenen computers over de hele wereld staan immers met elkaar in verbinding en kunnen in principe allemaal informatie met elkaar uitwisselen.
- De e-mail server van de geadresseerde ontvangt de binnengekomen e-mail boodschap. Omdat het een bericht is voor een van de gebruikers van deze e-mail server wordt de e-mail boodschap nu in de berichtenlijst van de ontvanger gestopt. Het staat daar nu gereed om te worden opgehaald.
- Tenslotte wordt de verbinding tussen het e-mail programma en de e-mail server verbroken.

Wanneer de ontvanger daarna de e-mail boodschappen gaat ophalen, dan gebeurt het volgende:
- Het e-mail programma maakt via het internet verbinding met het POP3 programma van de e-mail server. Om zeker te zijn dat het gaat om de gebruiker die het recht heeft om de e-mail boodschappen te lezen wordt een gebruikerscode en een wachtwoord gebruikt. Bij het installeren van je e-mail programma heb je dit ingesteld, en het e-mail programma verstrekt deze codes nu aan de e-mail server. Als alles klopt is de verbinding succesvol tot stand gebracht.
- De e-mail server en het e-mail programma wisselen nu gegevens uit. Daarbij worden alle boodschappen die stonden te wachten op de e-mail server één voor één naar het e-mail programma op je PC verzonden.
- In de meeste gevallen worden de boodschappen daarna op de e-mail server weggehaald. Je hebt ze immers al op je eigen PC staan en anders zou je de volgende keer weer alle berichten krijgen die je al eens had opgehaald.
- Uiteindelijk wordt het contact tussen e-mail programma en e-mail server verbroken. De berichten zijn nu beschikbaar in je e-mail programma. Je kunt ze daar lezen, eventueel beantwoorden en/of doorsturen naar anderen.

Met dank aan: www.zowerkt.nl