Naar vraag & antwoord

Hoe komt een e-mail van de ene computer naar de andere? Wetenschap & Techniek

Bekijk antwoord
Hoe komt een e-mail van de ene computer naar de andere?
Hoe komt een e-mail van de ene computer naar de andere?

Kiki stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Elektronische post

Elke dag sturen de gebruikers van het internet elkaar miljarden boodschappen per e-mail. E-mail is de afkorting voor electronic mail, elektronische post dus. De eerste e-mail werd verzonden door Ray Tomlinson. Hij slaagde er in om een boodschap te versturen van een computer naar een andere computer.

@

Hij gebruikte het @ teken om aan te geven dat de boodschap naar een andere computer moest worden gestuurd. De meeste mensen sturen korte berichten per e-mail, enkele zinnen of alinea's, maar je kunt bijvoorbeeld ook tekstbestanden en digitale foto’s aan het bericht toevoegen. Om e-mail berichten te kunnen lezen heb je een e-mail programma nodig. Bekende programma’s zijn Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express, Eudora of Pegasus.

Server

Maar welk programma je ook gebruikt, een e-mail programma doet over het algemeen de volgende dingen voor je: Je internet-aanbieder heeft een e-mail server. Het is eigenlijk alleen maar een grote computer die altijd aan staat en waarop een speciaal soort programma is geplaatst dat voortdurend actief is, zodat het e-mail programma op je PC er verbinding mee kan maken. E-mail servers hebben overigens meestal twee programma's, namelijk SMTP en POP3. SMTP wordt gebruikt om berichten te versturen en POP3 om de e-mail berichten mee te ontvangen.

Zenden en ontvangen

Als je een e-mail hebt gemaakt staat dit bericht klaar voor verzending in het 'uitbakje' (outbox) van je e-mail programma. Als je op de knop voor 'zenden en ontvangen' van je e-mail programma hebt geklikt, dan gebeurt het volgende:

- Het e-mail programma maakt via het internet een verbinding met het SMTP programma van de e-mail server.
- Het e-mail programma op je PC en de e-mail server wisselen vervolgens gegevens uit, en het e-mail bericht wordt van je PC naar de e-mail server doorgestuurd.
- De e-mail server leest nu het e-mail adres dat achter to: staat en splitst dit in twee stukken: de naam van de ontvanger en de domeinnaam van de ontvanger (staat achter @).
- De e-mail server stuurt het bericht nu via het internet naar het SMTP programma op de e-mail server van de ontvanger. Miljoenen computers over de hele wereld staan immers met elkaar in verbinding en kunnen in principe allemaal informatie met elkaar uitwisselen.
- De e-mail server van de geadresseerde ontvangt de binnengekomen e-mail boodschap. Omdat het een bericht is voor een van de gebruikers van deze e-mail server wordt de e-mail boodschap nu in de berichtenlijst van de ontvanger gestopt. Het staat daar nu gereed om te worden opgehaald.
- Tenslotte wordt de verbinding tussen het e-mail programma en de e-mail server verbroken.

Wanneer de ontvanger daarna de e-mail boodschappen gaat ophalen, dan gebeurt het volgende:
- Het e-mail programma maakt via het internet verbinding met het POP3 programma van de e-mail server. Om zeker te zijn dat het gaat om de gebruiker die het recht heeft om de e-mail boodschappen te lezen wordt een gebruikerscode en een wachtwoord gebruikt. Bij het installeren van je e-mail programma heb je dit ingesteld, en het e-mail programma verstrekt deze codes nu aan de e-mail server. Als alles klopt is de verbinding succesvol tot stand gebracht.
- De e-mail server en het e-mail programma wisselen nu gegevens uit. Daarbij worden alle boodschappen die stonden te wachten op de e-mail server één voor één naar het e-mail programma op je PC verzonden.
- In de meeste gevallen worden de boodschappen daarna op de e-mail server weggehaald. Je hebt ze immers al op je eigen PC staan en anders zou je de volgende keer weer alle berichten krijgen die je al eens had opgehaald.
- Uiteindelijk wordt het contact tussen e-mail programma en e-mail server verbroken. De berichten zijn nu beschikbaar in je e-mail programma. Je kunt ze daar lezen, eventueel beantwoorden en/of doorsturen naar anderen.

Met dank aan: www.zowerkt.nl

Kiki stelde deze slimme vraag. Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

Challenges