Hoe werkt een streepjescode?

Hoe werkt een streepjescode?

Heb je je wel eens afgevraagd wat die combinatie van streepjes en cijfers op een pak hagelslag doet?

Afrekenen

Dat is nou een streepjescode. Als je gaat afrekenen in de winkel wordt deze streeepjescode voor een venster gehouden. In dit venster komt een infrarode lichtbundel die de streepjescode aftast. De computer vertaalt de streepjes in cijfers die samen een nummer vormen. Het nummer gaat naar de computer van de kassa en op de kassa verschijnt de prijs van het product.

Betekenis

In de computer is bijvoorbeeld ingevoerd dat het cijfer 150 een pak hagelslag is, dat 1 euro kost. Elk gedeelte van de streepjescode heeft een betekenis. De eerste twee cijfers zijn de landcode. 87 Is de code van Nederland en Belgiƫ heeft nummer 54. Daarna volgen 7 cijfers. Dat is de code voor het bedrijf waar het product vandaan komt.

Controlegetal

Een bedrijf kan meerdere van deze nummers aanvragen en krijgen. Alle codes die beginnen met 10496 bijvoorbeeld zijn van Heinz. De drie cijfers daarna verwijzen naar het product. Het laatste cijfer is het controlegetal. Het dient als hulpcijfer voor de kassa in geval een van de streepjes is beschadigd.

Wil je weten hoe het precies zit? Bekijk dan het filmpje.

Rate this article

  • love 19% love
  • lol 24% lol
  • omg 19% omg
  • pff 38% pff
site-footer-logo