Hoe maken ze driedimensionale afbeeldingen?
Waarnemen van diepte
Driedimensionaal betekent het waarnemen van diepte. Jij ziet diepte omdat je ogen de wereld zien vanuit twee punten die iets van elkaar verschillen. Houd één hand voor je oog en de wereld zal er een stuk platter uitzien.
Effect
Als je dus een driedimensionale foto wilt ‘maken’ dan moet je hetzelfde effect proberen na te maken. Dat doe je door met een camera twee foto’s te maken van hetzelfde beeld te maken maar met een afstand van ongeveer 2 cm tussen de ene en de andere foto. Zo boots je het beeld na van wat je linker- en je rechteroog zouden zien.
Gelijke stukken
De verschillende beelden worden dan in gelijke stukken gesneden en om en om aan elkaar geplakt. Dit wordt dan als één plaatje afgedrukt. Daaroverheen komt een speciale plaat die aan de ene kant glad en doorzichtig is en aan de andere kant ribbels heeft. Deze plaat heet een lenticulair.
Lenzen
Deze ribbels werken als lenzen en vergroten het beeld uit dat op de gladde kant van het materiaal is gekleefd of gedrukt. Iedere ribbel vergroot - afhankelijk van de hoek waaronder hij bekeken wordt - een hele dunne lijn van het beeld uit.
Diepte of beweging
Omdat achter iedere ribbel verschillende beeldlijnen zijn, kan je diepte of beweging zien als je het plaatje beweegt. Eigenlijk simpel maar je moet er maar opkomen… Plaatje: A Lenticulaire lens, de speciale plaat; B Lenticulair, de ribbel; C de afbeelding die bestaat uit verschillende plaatjes om en om aan elkaar geplakt.