Wat kun je tegen kanker doen?

De maatschappij

Er zijn verschillende manieren waarop iets gedaan kan worden tegen kanker. Doktoren bekijken per patiënt wat de beste behandelmethode is. Vaak wordt er een combinatie van verschillende behandelingen toegepast.

Medicijnen
Het geven van medicijnen noemen we chemotherapie. De kankerpatiënt wordt aan een infuus met de medicijnen gelegd. De medicijnen verspreiden zich zo door het hele lichaam. De medicijnen maken iedere kankercel die ze tegen komen kapot. Het medicijn weet alleen niet goed wat een kankercel is en wat een gezonde cel is. Een gezonde cel is sterker dan een kankercel en kan zich dus herstellen. Een kankercel kan dat niet en gaat dood. Je kunt je voorstellen dat chemotherapie heel zwaar is, omdat gezonde cellen ook kapot gemaakt worden.

Operatie
Veel kankerpatiënten worden geopereerd. Bij een operatie wordt het kankergezwel zo goed mogelijk verwijderd. Een operatie geeft vooral een goede kans op genezing als de tumor klein is en niet uitgezaaid is. Zodra de kanker is uitgezaaid en door het lichaam zit, is opereren vaak geen optie meer.

Bestraling
De kankercellen kunnen kapot gemaakt worden door straling. De stralen komen uit een bestralingstoestel en zijn onzichtbaar. De stralen worden heel precies op het kankergezwel gericht. Die straling gaat dwars door het lichaam en maakt behalve kankercellen ook gezonde cellen kapot. Om te zorgen dat de gezonde cellen niet teveel te verduren krijgen, wordt de hoeveelheid bestraling verdeeld over een aantal behandelingen. Helaas is er nog geen medicijn dat iedereen met kanker kan redden. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar behandelmethoden. Hopelijk wordt er snel een medicijn uitgevonden dat mensen met kanker weer beter maakt, zonder dat ze nog zieker worden van het medicijn.
Wil je meer weten over kanker? Kijk dan op deze site www.kankerspoken.nl van KWF kankerbestrijding.