Wat gebeurt er als een kroonprins van een land trouwt met de kroonprinses van een ander land?

De maatschappij

Vroeger gebeurde het vaak dat een kroonprins van het ene land trouwde met een kroonprinses van het andere land. Hun landen werden na het huwelijk samengevoegd. Bijvoorbeeld Ferdinand van Aragon en Isabella van Castilie. Zij trouwden in 1469 en door dit huwelijk kwamen grote delen van wat nu Spanje is bij elkaar.

Kroonprinsen en kroonprinsessen mochten vroeger niet zomaar trouwen met hun grote liefde. Hun huwelijk werd vaak door ouders bepaald om zo het land groter en machtiger te maken.

Afstand doen

Als tegenwoordig een kroonprins met een kroonprinses wil trouwen, dan moet één van de twee het recht op de troon opgeven. Landen mogen nu niet meer door een huwelijk worden samengevoegd en landen kunnen niet dezelfde koning of koningin hebben.

Er is in het verleden wel eens gefluisterd dat onze Willem-Alexander en de Zweedse kroonprinses Victoria wel heel goed met elkaar konden opschieten. Maar tot een huwelijk is het nooit gekomen. Misschien vonden ze elkaar toch niet aardig genoeg, maar waarschijnlijk speelde het afstand moeten doen van de troon ook een grote rol.

Lees ook: Wat is de achternaam van prinses Beatrix?

Alles voor liefde

Bij Prinses Irene speelde in de jaren zestig bijna hetzelfde. Zij wilde trouwen met Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Carlos kon de koning van Spanje worden en Irene stond op de tweede plaats (na haar oudere zus Beatrix) voor de Nederlandse troon.

Eén van beiden moest het recht op de troon opgeven, anders zouden Spanje en Nederland dezelfde koning en koningin krijgen. Irene besloot haar recht op de Nederlandse troon op te geven. Ze kwam buiten het Nederlandse Koninklijk Huis te staan en haar huwelijk met de Spaanse prins kon doorgaan.

Bron: Blauw Bloed

Weet jij ook...

Wie er troonopvolger wordt als er een tweeling wordt geboren?

Waarom de man van een koningin geen koning maar prins is?