Waarom kunnen er geen gezonde sigaretten worden gemaakt?

De maatschappij
Waarom kunnen er geen gezonde sigaretten worden gemaakt?

Roken is slecht voor de gezondheid. Dat weet iedereen. Door de schadelijke stoffen die in sigarettenrook aanwezig zijn kunnen aandoeningen in het gehele lichaam ontstaan. De belangrijkste schadelijke stoffen zijn teer, nicotine en koolmonoxide.

Effecten

Teer heeft voornamelijk effect op de longen. Het is een mengsel van verschillende stoffen die tot een plakkerige, stroperige stof in de longen condenseren. Teer bevat kankerverwekkende stoffen, waardoor longkanker kan ontstaan.

Daarnaast veroorzaakt teer in de longen allerlei afwijkingen waardoor de ademhalingsfunctie achteruit gaat. Nicotine is een verslavend middel dat voornamelijk op het zenuwstelsel werkt. Koolmonoxide vermindert het vermogen van de rode bloedcellen zuurstof op te nemen en door het lichaam te vervoeren.

Gezonder

De tabaksindustrie is al sinds 1950 bezig met het maken van een ‘gezondere’ sigaret. Dat is een sigaret met minder teer, nicotine en andere gevaarlijke stoffen. Helaas is dit heel moeilijk en kost daardoor veel geld. Iets wat de tabaksindustrie niet fijn vindt.

Er bestaan wel een aantal minder schadelijke sigaretten, maar de meeste zijn al weer uit de winkel verdwenen. Bijvoorbeeld omdat de consument ze niet lekker vond. Of er bleek onvoldoende bewijs dat de betreffende sigaret inderdaad minder schadelijk was.

Light

Een aantal minder schadelijke sigaretten, zoals de light-sigaret, kun je nog wel kopen in de winkel. Maar deze sigaretten blijven erg ongezond.

Er is ook nog een ander probleem. Als de tabaksindustrie openlijk toegeeft dat ze bezig zijn met het maken van een ‘gezonde’ sigaret, dan zeggen ze eigenlijk dat de huidige sigaretten ongezond zijn. Met als gevolg dat zieke rokers de tabaksindustrie voor de rechter kunnen slepen. En dit kost de tabaksindustrie veel geld.

Dus daarom hebben ze geen haast met het maken van een ‘gezonde’ sigaret en houden ze veel onderzoeken naar ‘gezondere’ sigaretten geheim. Nu verdienen ze veel geld met de huidige sigaretten en dat willen ze graag zo houden. Een gezonde sigaret is geen sigaret ;-)

Weet jij ook...

Hoe lang sigarettenrook in je longen blijft hangen?

Wat drugs met je doet?