Hoe lang blijft sigarettenrook in je longen hangen?

Het menselijk lichaam
nicotine

De rook van een sigaret adem je snel weer uit, maar de schadelijke stoffen ín de rook van een sigaret adem je niet uit. Deze slaan neer in de long of worden direct in je bloed opgenomen.

Slechte rook

De rook van sigaretten is ook slecht voor mensen die niet zelf roken, maar de rook van iemand naast hen inademen. De belangrijkste schadelijke stoffen in rook zijn koolmonoxide, teer en nicotine.

Bloedvaten

Door nicotine gaat je hart sneller kloppen en krijg je een hogere bloeddruk. Ook zorgt de nicotine dat de binnenkant van de bloedvaten een beetje kapot gaat. Door nicotine raak je verslaafd aan roken.

Conditie

Koolmonoxide is een gas dat de plaats van zuurstof op de rode bloedlichaampjes in je lichaam inneemt. Hierdoor wordt er minder zuurstof door het lichaam vervoerd, waardoor je conditie achteruit gaat.

Hoesten

In je longen zitten ‘trilhaartjes’ die het slijm en vuil in de longen wegwerken. Door de teer plakken deze trilhaartjes aan elkaar vast waardoor ze kapot gaan en het slijm niet meer wordt opgeruimd. Daardoor moeten mensen die roken vaak hoesten.

Weet jij ook...

Wat drugs met je doen?

Waarom er geen gezonde sigaretten kunnen worden gemaakt?