Als mensen kleurenblind zijn hoe weten ze dan wanneer ze mogen oversteken?

De maatschappij
Verkeerslichten

Als je kleurenblind bent zie je vaak niet wat rood en groen is, maar gelukkig hoor je bij een verkeerslicht voor voetgangers vaak een geluid dat aangeeft of het veilig is om over te steken. Een ander trucje: rood licht zit altijd boven en groen onder.

Wat is kleurenblind?

Als je kleurenblind bent kan je bepaalde kleuren niet van elkaar onderscheiden. Veel mensen die kleurenblind zijn zien niet het verschil tussen rood en groen. Dat is knap lastig als je wilt oversteken. Gelukkig zijn er trucjes.

Geluid

Bij een oversteekplaats van voetgangers geeft het verkeerslicht geluid: rustig tikkend bij rood en snel als het groen is. Een ander trucje: rood licht zit altijd boven en groen onder. Als het onderste lampje gaat branden weet je dat het veilig is.

Oeps!

Al gaat dat niet altijd goed. In 1965 kwam een kleurenblinde militair op een luchtmachtbasis bijna in botsing met een landende straaljager! Zodra het onderste lampje van het verkeerslicht brandde, reed de man met zijn auto de startbaan op. Een dalende straaljager mistte de auto vervolgens op een haartje. Hoe dat kon? Bij de luchtmacht zaten in het stoplicht rood en groen ‘andersom’; groen zat boven in plaats van onder. Toen het onderste lampje ging branden dacht de man dat hij kon oversteken, maar eigenlijk was het rood! De Luchtmacht schrok en paste gelijk de verkeerslichten aan. Sindsdien kun je ook bij de Luchtmacht veilig oversteken.