Naar vraag & antwoord

Wat doet de koningin? De maatschappij

Bekijk antwoord
Wat doet de koningin?

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!

In Nederland hebben we al 3 keer achter elkaar een koningin gehad. Eerst hadden we Wilhelmina, daarna Juliana en daarna Beatrix. Beatrix is opgevolgd door Willem-Alexander. Hij maakte een einde aan meer dan 100 jaar koninginnen.

Macht

Wat zijn nu de taken van een Nederlandse koning(in)? In Nederland is het niet zo dat de koningin het meeste te zeggen heeft over het land. We hebben hier een combinatie van een constitutionele monarchie en een parlementaire democratie. Dat wil zeggen dat de macht verdeeld wordt tussen de koning(in), de ministers en het parlement.

Lees ook: Waarom heeft Willem van Oranje het Nederlands volkslied geschreven?

Bezoekjes

Wel is in het Nederlands systeem de macht van de koning(in) nogal klein. De ministers en het parlement hebben veel meer te zeggen. Een koningin heeft het onder andere druk met het knippen van linten, het schudden van handen en vertegenwoordigt ons land in het buitenland.

Daarnaast gaat ze ook met enige regelmaat op werkbezoek in het binnenland. Verder ondertekent ze nieuwe wetten, is ze betrokken bij de formatie van een nieuwe regering en beëdigt de vorstin jaarlijks tientallen overheidsdienaren.

Weet jij ook...

Waarom wij een koningshuis hebben en geen president?

Wie koning Willem I was?

 

Bekijk de hele aflevering

Heb jij ook een vraag voor Willem Wever? Stel hem hier!