Wat doet de koning?

De maatschappij
In Nederland hebben we 3 keer achter elkaar een koningin gehad. Eerst hadden we Wilhelmina, toena Juliana en daarna Beatrix. Op 30 april 2013 volgde Willem-Alexander zijn moeder Beatrix op. Hiermee maakte hij een einde aan meer dan 100 jaar koninginnen.

In Nederland hebben we 3 keer achter elkaar een koningin gehad. Eerst hadden we Wilhelmina, toen Juliana en daarna Beatrix. Op 30 april 2013 volgde Willem-Alexander zijn moeder Beatrix op. Hiermee maakte hij een einde aan meer dan 100 jaar koninginnen.

Macht

Wat zijn nu de taken van een Nederlandse koning(in)? In Nederland is het niet zo dat de koning(in) het meeste te zeggen heeft over het land. We hebben hier een combinatie van een constitutionele monarchie en een parlementaire democratie. Dat wil zeggen dat de macht verdeeld wordt tussen de koning(in), de ministers en het parlement.

In het Nederlands systeem is de macht van de koning(in) nogal klein. De ministers en het parlement hebben veel meer te zeggen. Een koning(in) heeft het onder andere druk met het knippen van linten, het schudden van handen en vertegenwoordigt ons land in het buitenland.

Daarnaast gaat hij of zij ook met enige regelmaat op werkbezoek in het binnenland. Verder ondertekent de koning(in) nieuwe wetten, is hij of zij betrokken bij de formatie van een nieuwe regering en beëdigt de vorst(in) jaarlijks tientallen overheidsdienaren.

Lees ook: Waarom heeft Willem van Oranje het Nederlands volkslied geschreven?

Weet jij ook...

Waarom wij een koningshuis hebben en geen president?

Wie koning Willem I was?